„Уикилийкс“ публикува 1.7 милиона документи на дипломатическата служба на САЩ

WikiLeaks публикува повече от 1.7 милиона документа на американското разузнаване  и дипломатическата служба за периода 1973-1976 г. Част от събирането на този информационен ресурс е осъществил основателят на сайта, австралиецът  Джулиан Асандж лично,  от  своето убежище в посолството на Еквадор в Лондон.

Редица документи, публикувани в понеделник, са адресирани до тогавашния държавен секретар Хенри Кисинджър, или са писани от него. В повечето документи има надпис „не е за разпространяване“, а някои от тях преди това са имали статут на секретни.

На WikiLeaks документите са наречени „Обществената библиотека на американската дипломация“.

Още  през декември миналата година  Асандж заяви,  че „няма да го уплашат“ и обеща да разкрие  милион нови документи през 2013 г., които ще засегнат „всички страни в света.“

През юни 2012 г.  той  поиска  политическо убежище в посолството на Еквадор в опит да избегне екстрадиране в Швеция, където е обвинен в сексуални престъпления, които той отрича.

Асандж се опасява, че ще бъде изпратен  от Швеция в  САЩ, където   може да го очаква наказание лишаване от свобода за публикуване на класифицирани документи.

loading...

Post Comment