Съветски войник, намерен в Афганистан, се отказа от родината си

    afganБившият съветски войник Бахретдин Хакимов, изчезнал в Афганистан пред 33 години, през 1980 г., отказа да се върне в родината си. Според него, той е  решил да прекара живота си в провинция Херат, и да се занимава със знахарство,  съобщава  афганистанската осведомителна агенция „Pazhvak“.

    Бахретдин Хакимов,  узбек от Самарканд, е намерен в Афганистан  от НПО .

    Бившият войник научил от  братята си за смъртта на майка си, която починала миналата седмица. Тази новина шокирала Хакимов,  но той отказва да се завърне у дома.

    Според него, по време на войната в Афганистан, той е бил съветски офицер от разузнаването и служил в 371-ви бaтальон,  разположен  в Кандахар.  През 1979 г., в първия месец на операцията на съветските войски в Афганистан, той е бил сериозно ранен в главата. Хакимов е намерен и прибран  от местния знахар.

    „Като се има предвид това, което съм чувал за муджахидините, аз не се надявах да остана жив, обаче народът на Шинданда и моджахедините ме третираха като член на семейството си. Те ме  защитаваха като син и деляха с мен своята храна.“ – казва Бахретдин Хакимов  .

    „Аз бях спасен от афганистанците, и искам да служа на този народ през целия си живот. Аз не се искам да се върна обратно в страна, която mе измами и ме хвърли в Афганистан в несправедлива война.   Искам да живея, умрa и да бъде погребан в земята на Афганистан,“ – добавя той.

    През годините на живота си в Афганистан Хакимов  почти е забравил руски и има брада по местната мода.  Бахретдин Хакимов имал и афганистанска  жена, но преди четири години тя умира при раждане.

    По време на войната в Афганистан са изчезнали 263 съветски войници. Досега са намерени само 31 от тях.  Афганистанската война продължи от  1979 до 1989 г. и приключи с политическо поражение на СССР и съветските войски. По време на въоръжения конфликт са убити повече от 15 хиляди съветски войници.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *