Делян Пеевски поиска да бъде възстановен като следовател

    PeevskiВсе още депутат от ДПС, Делян Пеевски е подал молба до Висшия съдебен съвет (ВСС), с която иска да бъде възстановен на длъжност следовател в следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП), научи „Правен свят“. Точката ще бъде вкарана като извънредна на утрешното заседание на ВСС. Така Пеевски ще работи под ръководството на новия началник на отдела Петьо Петров.

    Президентът Росен Плевнелиев днес издаде указ за разпускане на Народното събрание от 15 март.

    Делян Пеевски е син на бившата шефка на тотото и настоящ собственик на редица медии Ирена Кръстева.

    Той почти не е работил като следовател. Пеевски бе назначен в столичното следствие през 2005 г., въпреки че нямаше необходимия юридически стаж. През 2006 г. обаче той стана заместник-министър на бедствията и авариите в правителството на Тройната коалиция.

    През 2007 г. избухна т.нар. корупционен скандал „Овчаров-Александров“. Тогавашният директор на Националната следствена служба Ангел Александров и министърът на икономиката по онова време Румен Овчаров отправиха взаимни нападки в корупция. Името на Пеевски бе намесено заедно с това на Александров – появиха се твърдения, че двамата били оказвали натиск на шефа на „Булгартабак“ Христо Лачев да назначи тяхно протеже на работа в холдинга.

    Заради скандала Пеевски бе уволнен. Веднага след това той поиска да се върне на работа в следствието, но предишният състав на ВСС отказа. Пеевски се обърна към Върховния административен съд, който указа на съвета да спази закона и синът на Ирена Кръстева попадна отново в магистратурата. Междувременно проверката на прокуратурата по скандала „Овчаров-Александров“ завърши със заключение, че Пеевски не е извършил престъпление и той бе върнат на работа в правителството.

    През юли 2009 г. той напусна длъжността заместник-министър на бедствията и авариите и на 8 юли същата година ВСС го възстанови на длъжността следовател. Но само за седмица, защото Пеевски влезе в 41-то Народно събрание като депутат от листата на ДПС.

    http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=30155

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *