Речта на папа Бенедикт XVI за абдикацията. Пълен текст

    Папаpapa Бенедикт XVI  реши да се откаже от Светия престол на 28 февруари. Той съобщи това на  консистория в Отранто. Радио Ватикана цитира  папата с текст, в който той обяснява причините за това свое действие:

    „Скъпи братя, аз ви събрах на този консистория не само за да изпълня церемонията за канонизация, но също така и да ви съобщя за много важно решение за живота на Църквата. Съветвайки се със съвестта си  и общувайки с Бога, аз стигнах до увереността,  че поради преклонната си възраст, вече не съм годен  за служба на Църквата.

    Аз съм повече от уверен, че тази служба поради своята духовна същност трябва да се извършва не само чрез думи и действия, но също така и чрез молитва и страдание. Междувременно, в съвременния свят, изложен на динамични промени, в който възникват голям брой текущи въпроси за  значението на живота във вяра, за служене на Светата църква и проповядване  на Евангелието са необходими физически и духовни сили,  сили, които в последните няколко месеца  ме напуснаха, и съм принуден да призная, че вече не съм в състояние да изпълнявам задълженията, които са ми възложени.

    Поради тази причина,  напълно осъзнавайки сериозността на тази постъпка,  аз декларирам без всякаква принуда, че се отричам от титлата  епископ на Рим, наследник на Св. Петър, поверена ми от Кардиналите на 19 април 2005 г. Така на 28 февруари 2013 г. в 20 часа римският  престол,  престолът на Свети Петър, се освобождава, и Конклавът ще се събере, за да избере нов Върховен понтифик.

    Скъпи братя, с най-голяма искреност ви благодаря за цялата любов и за целия труд, с които ме подкрепяхте в служението ми, и искам от вас  прошка за всички мои недостатъци. И сега  нека да поверим грижите за Светата наша църква на нашия Висш Пастир, Господ Исус Христос, и да помолим Светата майка Божия Дева Мария, да помогне на кардиналите при грижите в избора за нов  Върховен понтифик.

    10 февруари 2013 г., Ватикана

    Бенедикт PP XVI „.

    Конклавът, който трябва да избере новия папа ще се събере във Ватикана в края на март 2013 г.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *