Персонална идентификация чрез анонимен геном

    dnk-bank За първи път учените са успели да направят успешна идентификация на няколко човека, разполагайки само с анонимна ДНК проба и достъп до интернет. Специалисти от Кеймбридж са направили този научен експеримент, само за да докажат тази възможност.

    Имайки човешкия геном, може по гените  да се определи пол, раса, вродени (генетични) болести, както и да се извлече и друга информация. В някои случаи  тези сведения са достатъчни, за да може чрез  открити медицински бази данни и справочници в Интернет да се разбере името на човека, както и семейството, на което принадлежат характерните фрагменти от Y-хромозомата, защото тези фрагменти се предават само по бащина линия.

    Авторите на експеримента взели няколко проби от анонимната база  1000 genomes, в  която са посочени  само възрастта и щата, в който живее собственикът на този геном. Те използвали и ресурсите на две  търговски генеалогични бази данни и други открити източници. В резултат на това  те били в състояние да идентифицират  личността на десет човека.  За първи път такъв резултат се получава чрез анонимна  генетична информация.

    Според авторите на изследването, при наличие на  генетичен материал от мъж от бялата раса  (Aмериканец), има вероятност с около 12% точност да се установи неговото име. Търсене в открити източници позволява да се стесни кръга на „заподозрените“ на около 12 души.

    Разбира се, този резултат е трудно да се нарече  точна идентификация на лицето, но това е различна от нула вероятност за определяне на самоличността по анонимния генетичен образец.

    Авторите на изследването казват, че хората трябва да са наясно: когато даряват кръв или сперма  не могат да разчитат на анонимност. Много е вероятно ако е необходимо тяхното име да се определи само по генетичния материал.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *