Kaк ви следят в социалните мрежи, и навсякъде (видео)

    cyber-spyМногонационална  организация за сигурност е разработила софтуер, който   позволява да се следи  движението на хората и да се предсказва поведението им въз основа на анализ на информацията, получена от социалните мрежи.

    Видеоклипът на сайта на „Гардиън“, показва как „пълномащабната“ система за анализ, създадена от Raytheon може да събере огромно количество  информация за хора от уебсайтове, включително социалните мрежи Facebook, Twitter и Foursquare.

    Както уверяват от Raytheon, софтуерът, наречен  Riot или Rapid Information Overlay Technology, не е  предназначен  за продажба на всички желаещи.

    Базираната в Масачузетс компания признава, че технологията се разработва с одобрението на правителството на САЩ, а целта е създаването на система за национална сигурност, която е в състояние да анализира „трилиони потребители“ в  киберпространството.

    Софтуерът   позволява да се получи  информация за живота на дадено лице, неговите приятели, картата с местата където се движи, да извлича информация от EXIF ??заглавията на снимките, които са публикувани в албума на потребителите. RIOT позволява да се получите не само информация, свързана със снимките, публикувани в социалната мрежа, но също така и да покаже мястото, където те са направени.

    Brian Urch, старши анализатор в Raytheon, демонстрира как работи софтуера.




    Brian Urch: “ Подготвяме се да следим един от нашите служители“. Като пример е взет Ник. Информацията от социалните мрежи позволи да се установи, че Ник е чест посетител на Националния парк във Вашингтон, там е направена негова снимка с момиче-блондинка.

    Brian Urch: „Ние знаем къде отива  Ник, ние знаем как изглежда. Сега можем да се опитаме да  предскажем къде може да иде в бъдеще „

    Програмата чрез анализиране на блога в Twitter дава възможност за изграждане на диаграма, показваща връзката на конкретния потребител с други. Освен това използвайки наличните данни във Facebook, Foursquare, последната  позволява да се следи местоположението на потребителя по всяко време. Данните от Foursquare  позволяват да се състави  диаграма с най-често посещаваните места с отметка за времето на посещението.

    И така, с помощта на Riot Brian Urch научава, че по-рано през седмицата в 6 сутринта Ник е във фитнес- залата. Brian Urch: „Ако искате да видите Ник, или, например, да му откраднете лаптоп, можете да лесно да го намерите в понеделник в шест часа в салона“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *