Драстичен спад на БВП в еврозоната

    В Еврозоната през четвъртото тримесечие на 2012 г. БВП се е свил с 0,6%, което най-големият спад от 2009 г. насам, съобщава Евростат. По този начин, в сравнение с третото тримесечие, спадът се е ускорил шест пъти.

    Икономиката на валутния съюз спада в продължение на девет последователни месеца: през третото тримесечие БВП е намалял с 0,1%, а във второто – с 0,2%. През първите три месеца на миналата година, растежът на БВП  в 17 страни от еврозоната е бил нулев. За последното тримесечие в сравнение със същия период през 2011 г. спадът е с 0,9 процента.

    ЕС в същото време е и в рецесия:  през последните три месеца  икономиката на 27-те страни в ЕС се е свила с 0,5%. Отрицателни резултати (намаление от 0,2%) са регистрирани през второто тримесечие, третото тримесечие растежът на БВП е 0.1%, а в първото –  нула. В резултат –  за година БВП на ЕС е спаднал с 0,6%.

    Най-голям спад на БВП през четвъртото тримесечие показват Португалия (1,8%), Унгария (0,9%), Кипър (икономиката е спаднала с 1 %), Италия (0,9%), Испания (0.7%) и Германия (0 , 6%). Икономиката бележи ръст в шест страни: България (0.1%), Румъния (0.2%), Словения (0.2%), Естония (0,9%), Литва (едно на сто) и Латвия (1.2% ).

    Данните за осем държави, включително Гърция, все още не са известни.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *