Забраниха продажбата на статуетки на Буда в Иран

    budaИранските власти са забранили продажбата на статуетки на Буда – в столицата Техеран  този продукт се конфискува от магазините от местните власти, пише в неделя   Асошиейтед прес.

    Представителят на администрацията за защита на културното наследство на Иран Саид Джабер Ансари заяви, че статуетките на Буда представляват символ на „културна инвазия“.

    Властите заявиха, че няма да позволят тази специфична религиозна идеология да се разпространява чрез тези стоки. Както беше съобщено от местния продавач на сувенири Реза Санаи, някои иранци купуват статуи на Буда  за да украсят домовете си или коли без никакви религиозни оттенъци.

    „Аз не ги харесвам, но родителите ми имат у дома си пет парчета, смятат статуетките  просто за красиви“, – казва Марян Aрбари – един от посетителите в магазин, където конфискуват статуетки на Буда.

    Властите в Иран, които се придържат към  консервативните мюсюлмански възгледи, многократно са забранявали в Иран да се продават различни продукти, които попадат в рамките на т.нар. раздел „Западно влияние“, по-специално, детската кукла „Барби“ или фигурките на героите от  американската анимационна серия „Семейство Симпсън.“ А попадането в  „черния списък“ на изображения на Буда показва, че Иран  налага и ограничение върху културните символи на Изтока, отбелязва Асошиейтед прес.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *