Във Великобритания все още гледат черно-бели телевизори

    black_white_tvВ повече от 13 хиляди домове в Обединеното кралство все още се гледат телевизионни програми в черно и бяло, съобщи организацията , занимаваща се с раздаването на телевизионни лицензи (TV Licensing).

    Най-много черно-бели телевизори има в Лондон -2 715. Следват Бирмингам и Манчестър.

    Броят на лицензите за гледане на черно-бели телевизори е паднал значително в сравнение с 2000 г. Тогава са били издадени 212 000 лицензии. В началото на 2013 г. тези лицензии вече са 13 202.

    Цената на лиценз за гледане на черно-бял телевизор е 49 паунда (78 долара) на година, докато лиценз за цветен телевизор струва 145 британски лири (232 долара).

    Финансови причини

    Говорителят на организацията за събирането на телевизионни лицензи Стивън Фермер казва:

    „Изненадващо, че в момент, когато телевизията  във Великобритания е изцяло цифрова, когато 41% от жителите на страната гледат програми с висока  резолюция, когато британците са лидери по гледане на тв програми в Интернет,  да има 13 хиляди домове, в които предпочитат да гледат любимите си програми в черно и бяло „.

    Историкът по развитие на телевизията и радиото Джон Тренът вярва, че използването на монохромни  телевизори е поради финансови причини – семействата с ниски доходи така спестяват от  телевизионния лиценз.

    Той добавя: „Винаги ще има една малка група от зрители, които предпочитат монохромно изображение, което не искат да се разделят с изправна техника, или просто събират стари телевизори.

    Може би те няма да изчезват и след 10 години, когато броят на лицензиите за гледане на черно- бели TV ще бъде намален до няколкостотин –  почти толкова, колкото са били  черно-белите  телевизори първата вечер на TV излъчването на Би Би Си преди 70 години. „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *