Шариатски патрули се появиха в Лондон

    В някои райони на британската столица Лондон,  вече    няколко седмици действат така наречените „шариатски патрули“, които включват най-ревностните поддръжници за зачитане на  ислямските традиции дори и в чужбина. Това , като се позовава на изявление на Скотланд Ярд, пише  вестник „Сънди Таймс“.

    Облечени в черни суичъри с качулки, радикалните представители на  ислямската младеж  „патрулират“  в най-отдалечените райони на Лондон през нощта.

    Действайки в група те, по собствените им думи, „защитават мюсюлманската територия от лошото  поведение“ на други лондончани. В категорията на неприемливите  действия влизат пиене на алкохол, предизвикателни дрехи, или някаква външна реклама.

    По-късно видеоклипове с техните акции тези „патрули“ разпространяват в интернет. В тях може да се как група млади хора, издърпва от ръцете на изплашен британски тийнейджър бутилка бира, след което я хвърлят на асфалта. В сподобно  видео,   което вече е премахнато от портала на  Youtube , същите тези активисти буквално принуждават мъж да излее съдържанието на своята бутилка.

    „Това е мюсюлманска територия, така че алкохолът е забранен“ – казват младите хора. „Не може така да се обличаш в район, където има джамия“ – се казва по отношение момиче с мини-пола в друг клип.  Освен това тези „патрули“   поставят стикери със символите на собствената си група и замазват с черна боя твърде откровени реклами на  дрехи.

    Зачестилите оплаквания за сплашване от тези активисти принуди местните власти да засили полицейското присъствие особено в източен Лондон, където близост до старото пристанище исторически се заселват имигранти, пристигнали в Англия.

    Според Скотланд Ярд, тези групи могат да имат тясна връзка с организацията на „Ислям за Великобритания“ / Islam4UK /, дейността на която преди това е била призната за екстремистка. Още  през 2010 г.  членството в групата, известна също като „Aл Махджирун“, се счита за престъпление, а  виновните са заплашени с лишаване от свобода за срок до десет години.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *