Министерството на финансите на САЩ: дълговият таван е надхвърлен

    Таванът на държавния дълг на САЩ е превишен, но федералната хазна търси начини за избягване на техническия фалит. Това се посочва в изявление на представител на Министерството на финансите, съобщава „Ройтерс“. В момента в САЩ дълговият  таван е 16,4 трилиона долара.

    За да се отложи  „техническия фалит“, американското правителство възнамерява да замрази пенсиите и социалните осигуровки за федералните служители от 31 декември 2012. Това ще позволи на Министерството на финансите в продължение на два месеца да избегне обявяването на фалита. Според някои оценки Министерството на финансите има време до края на февруари 2013.

    В същото време стана ясно, че два часа след като формално изтече последният срок за избягване на автоматичното задействане на близо 600 млрд. долара увеличени данъци и намалени бюджетни разходи демократи и републиканци в САЩ сключиха сделка, за да не пропадне страната в т.нар. „фискална пропаст“.

    Това стана след като доминираният от демократи Сенат одобри компромисното споразумение между Белия дом и републиканците. В следващите часове се очаква това да направи и долната камара на парламента – контролираната от републиканците Камара на представителите, която се събира на извънредно заседание по обед (19 часа българско време).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *