Испанският език през 2012 г. е втори по разпространение в света

    Don_QuixoteИспанският език, на който говорят  над 495 млн.  души, е станал втори по разпространение след китайския. Броят на хората, които говорят испански  през 2012 г. продължава да расте, докато броят на разговарящите на английски и китайски намалява.

    Тези данни се съдържат в годишния доклад „Испанският език в света» (El espanol En El Mundo), който  от 1998 г. насам  публикува Институтът Сервантес. Настоящото издание беше представено от министъра на външните работи и сътрудничеството, Хосе Мануел Гарсия-Maргальо (Jos? Manuel Garc?a-Margallo) и директора на Института Сервантес Виктор Гарсия де ла Конча.

    Испанският също така е втори език след английски за международно общуване. Според някои прогнози, до 2030 г. 7,5% от населението на света ще се говори испански (535 млн.). По  разпространение го надвишава само китайския, заяви Гарсия де ла Конча при представянето в института „Сервантес“. След три или четири поколения  10% от населението на света ще общува на испански, а най-голям брой испаноговорещи, ще живеят в САЩ. В САЩ те ще са повече, отколкото в Мексико, според авторите на доклада.

    В Twitter испанският вече е на второ място

    В интернет испанският език е третият по обем на използване,  след  английския и китайския. През последните 10 години, неговото присъствие в интернет се е увеличило с 800%.
    В социалната мрежа Twitter испанският е вторият най-говорим език, далеч пред арабски, руски, италиански, френски и немски език. Във Facebook  испанският език също е един от най-използваните езици. На него общуват един с друг повече от 80 милиона души.

    В доклада се казва, че около 18 милиона студенти учат испански като чужд език. Миналата година, в Института Сервантес са постъпили 8% повече желаещи да учат испански. Институтът има офиси,   разположени в 77 града в 44 страни, предимно Америка и Азия.

    http://www.lavanguardia.com/vida/20130114/54360852169/espanol-segunda-lengua-mas-hablada-mundo-2012.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *