Германски учени: социалните мрежи предизвикват завист и ненавист към живота

    Най-голямата социална мрежа в света, Facebook, кара хората да се чувстват нещастни и да ненавиждат живота, твърдят германски изследователи от Хумболтовия университет в Берлин и техническия университет в Дармщад.

    Според Los Angeles Times, в проучването  германците са стигнали до заключението, че разглеждайки снимките на своите пътешестващи „приятели“ или четейки техните  щастливи статуси, хората започват да чувстват завист и престават да се радват на живота.

    Изследователите заключили, че потребителите, които прекарват по-малко време в социалната мрежа, се чувстват много по-щастливи.

    В  проучването са участвали 357 души, повечето от тях – студенти от университетите в Германия. Една трета от анкетираните признават, че започват да  изпитват завист, разглеждайки страници във  Facebook.

    От своя страна, анализаторите предлагат на потребителите да прекарват по-малко време в социални мрежи или да блокират нови снимки и състоянието на някои потребители с по-активен и интересен живот. Учените обаче признават, че това  може да създаде определена заплаха за съществуването на Facebook.

    През  лятото на 2012 г. подобно проучване бе  проведено от Университета в Салфорд. Тогава експертите също така стигнаха до заключението, че използването на социални мрежи, такива  като Facebook и Twitter, карат хората да се чувстват некомфортно: изпитват тревожност и завист.

    Facebook е една от най-популярните социални мрежи в света, в която са регистрирани повече от 900 милиона души. Седалището на фирмата се намира в Менло Парк (Калифорния). Броят на активните потребители на Facebook, които най-малко веднъж месечно влизат в профила си,  е не по-малко от 850 милиона се очакваше до края на 2012 г. броят на активните потребители да надхвърли 1 млрд.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *