В Унгария забраниха купуване на земя от чужденци

    Унгарските власти в събота направиха поправка в конституцията, с която се забранява на чужденци да купуват земя в Унгария, съобщи Agence France-Presse, позовавайки се на Министерството на земеделието и развитие на селските райони на страната.

    За да се избегне увеличаването на сравнително ниските цени на земята в Унгария до нивата в другите  европейски страни, в страната от 2004 до 2011 г.  действаше одобрен от Европейския съюз  мораториум за закупуване на земя от чужденци. До изтичането му властите успяха получат от ЕС разрешение за удължаване на мораториума до април 2014 г. Според АФП конституционната забрана за придобиване на унгарски земеделски земи от чужденци може  да предизвика сериозно недоволство в  ЕС.

    „Конституцията ще предпазва унгарската земята като национално богатство, нашето общо наследство и  основа на нашето съществуване и ще я защити от местни и чуждестранни спекуланти,“ – се казва в изявление на Министерството на земеделието на Унгария.

    Изменението в Конституцията е въведено въз основа на приетото в понеделник решение на Парламента. За забрана за продажбата на земя на чужденци гласува  огромното мнозинство в унгарския парламент. В изявление на министерството  решението бе наречено „историческо“ и маркиращо „началото на нова ера в селското стопанство“ на страната.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *