Слънцето вече ни е устройвало Апокалипсис

    Изследователите нямат спокойствие от „мистериозното събитие на Карл Велики „, което съвпада с победата на императора над лангобардите. В годишните кръгове на дърветата от тази епоха, са  намерени завишени концентрации на радиоактивен въглерод-14. Американските астрофизици Ейдриън Mелот и Брайън Томас предполагат, че причината е огромно   изригване на Слънцето.

    Феноменът от  774  – 775 година  е открит едва  тази година. Експерти обясняват аномалията с увеличена  космическа радиация, и по този начин се приема, че ако е причинена от светилото, тогава Слънцето трябва да е  изригнало хиляда пъти по-мощна радиация, отколкото е наблюдавана по време на най-голямата в историята на човечеството геомагнитна буря  през 1859 г. Но такова ниво на излъчване е доста нереалистично да си представим. „Ние просто гледахме внимателно тези погрешни изчисления и  установихме, че изригването е било само 10-20 пъти по-голямо, отколкото през 1859 г.,“ -, коментира Мелот.

    Не издържа критиката и предположение за взрив на свръхнова. По онова време източните астрономи са записали подобни явления, но нищо подобно в този период не се е случвало.

    Според Mелот, на база данните, получени от космическия телескоп  „Кеплер“, за подобни на Слънцето звезди обикновено са  характерни повтарящи се изригвания, чиято мощност е много по-висока от стандартната.

    Именно такова изригване може да доведе до рязко увеличение на радиоактивността в третото тримесечие на VIII век. Освен това, добавя той, „намеса“ от свръхнова е невъзможно, защото за да скочи толкова много съдържанието на въглерод-14, огнището трябва да е на разстояние на по-малко от сто светлинни години от Земята.

    Малко вероятно е и гама-лъчи от далечна свръхнова. В този случай от две противоположни точки на  звездата при взрива изригват плътни гама-лъчи, които се разпространяват на огромни разстояния. За хиляди светлинни години те могат да достигнат далечни планети, но вероятността за това е не повече от веднъж на всеки 15-20 милиона години, следователно е много по-ниска вероятността отколкото слънчево  свръхизригване.

    Ако се приеме  хипотезата за слънчево изригване, колко често такива събития биха могли да се случват? Според данните на „Кеплер“, около веднъж на една или две хиляди години. Така че има вероятност такова суперизригване да се повтори в близко бъдеще. Какво може да предизвика това?

    В епохата на Каролингите изригване на Слънцето е можело да доведе до спад в реколтата (лоша реколта тогава не е била такава рядкост), и на слабо увеличение на честотата на рак на кожата , заради  частичното разрушаване на озоновия слой. Но не бива да се забравя, че в онези времена не имало никакви комуникации. Но през 1859 г., по време на геомагнитна буря в цял свят спира телеграфът. А  тогава не е имало навсякъде ток и водопроводи, няма телефони, отоплявали са се с печки и камини, а  компютри, мобилни телефони и интернет биха били тогава само фантастичен сън …

    Експерти твърдят, че ако избухването се случи днес, с десет пъти по-голяма мощност, отколкото в епохата на Карл Велики, това ще доведе до излизане от строя на петроло- и газопроводите, електрическите трансформатори и повечето електронни устройства. А като се отчете, че почти всички комуникации са тясно свързани, няма никакво съмнение: краят на света настъпва!

    А последният ураган „Санди“  остави за няколко седмици част от американците, не само без електричество, но без вода, газ и отопление. А ако това се случи в цялата страна или в целия свят? Бихме останали не само без храна, светлина, топлина, вода и канализация, но няма да можем да се стоплим, да си купим храна от магазина, да теглим пари от банкомат …

    Може би, управляващите все пак трябва да се замислят:  наистина ли са толкова ефективни глобалните комуникационни системи, работещи на електричество и чипове? Може би трябва да се погрижат за алтернативни „аварийни“ опции  в случай на възможни бедствия?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *