Коелю: Бар в Буенос Айрес

    Веднъж  с венецуелската писателка Дулче  Рохас (Dulce Rojas) пихме кафе в Буенос Айрес, и ние обсъждахме идеята за мира (paz), която   не е толкова близка до човешкото сърце, пише Коелю. В края на краищата  Дулче ми разказа следната история:

    Един владетел предложил голяма награда за този художник, който най-добре успее  да изобрази идеята за мира. Много художници представили  творбите си в двореца:  гората привечер, спокойни  реки, деца, тичащи по пясъка, дъга в небето, капки  роса в розов  цвят.

    Царят  разгледал всички творби, които му били изпратени,  но в крайна сметка избрал само две от тях.

    На първата се виждало тихо езеро, в което идеално се отразявали могъщите планини  около него и синьо небе. Тук и там можели  да се видят малки бели облаци, а най-наблюдателните могли до левия ъгъл на езерото да видят малка къща с отворен прозорец, от чийто комин излизал дим, подсказвайки за скромна, но вкусна вечеря.

    Във втората картина  също имало планини. Но това били  скали с остри и стръмни върхове. Над планините небето било сиво, а из мрачните облаци плющели мълнии, валяла градушка и дъжд.

    Картината била в пълна дисхармония с другите  рисунки, представени на конкурса. Въпреки това, когато човек  разглеждал внимателно картината, се  забелязвало в негостоприемните скали гнездо на птица. Там, сред рева на бурята, се била свила лястовичка.

    След обсъждане с придворните, царят решил, че втората творба най-добре от всички изразява идеята за един съвършен мир.

    И той обяснил защо:

    „Мирът не е това, което виждаме в тихо и спокойно място, където няма шум, тежка и упорита работа, а това,  която позволява да поддържаме спокойствие в сърцата си, дори и в най-неблагоприятните ситуации. Това е неговото истинското и единствено значение.“

    http://g1.globo.com/platb/paulocoelho/2012/12/28/num-bar-em-buenos-aires-2/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *