Преброиха хората на Земята според тяхната религия

    Демографско проучване на Изследователския център „Пю“ в повече от 230 страни и територии, показва, че за вярващи се определят около 5.8 милиарда от  6,9 милиарда човека на земята.

    Приблизително 2,2 млрд. души (32% от  човечеството) изповядват християнство, 1.6 млрд. (или 23%) – ислям, един милиард (15%) – индуизъм, 500 млн. (7%) – будизъм, и 14 млн. (0.2%) – юдаизъм.

    Близо 400 млн. (6%) практикуват различни от традиционните религии, а 58 милиона считат себе си за последователи на сравнително „млади“ (в сравнение с традиционните) вероизповедания – например, сикхизъм, бахаизъм и др.

    1,1 милиарда души, или 16% от населението не се идентифицират с определена религия: което означава, че може да се считат за третата най-голямата група (все пак, много от тях в една или друга форма вярват в Бог).

    Хиндуисти и християни избират да живеят там, където са мнозинство: 97% от индуистите живеят в  три такива страни – Индия, Непал и Мавриций, а 87% от християните в 157 предимно християнски страни.

    Мюсюлманите са мнозинство в 49 държави, в които живеят  73% от последователите на исляма в света. Будистко мнозинство има  в седем страни (Бутан, Бирма, Камбоджа, Лаос, Монголия, Шри Ланка, Тайланд) – в тях живеят 72% от будистите в света.

    „Хората без религия“ са най-много в шест държави и територии – Китай, Чешката република, Естония, Хонг Конг, Япония  и Северна Корея.

    Най-младата религия в света е ислямът: средната възраст на средностатистическия мюсюлманин е  23 години. Средностатистическият  индуист е на 26 години, християнинът на 30, а „човекът без религия“ и будистът са на 34. Юдеите са на 36 години.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *