Ураганът „Санди“: На Земята започва епоха на супербури

    Ураганът „Санди“, който удари източното крайбрежие на САЩ, открива цяла ера от природни бедствия и супербури, последствията от които човечеството ще бъде в състояние да оцени през следващите десетилетия.

    „Това е предвестник на предстоящи мащабни катаклизми. Увеличеният брой бури и покачването на морското равнище представляват нарастваща заплаха през следващите десетилетия.“ – цитира CNN професор Майкъл Опенхаймер от Принстънския университет.

    Междуправителствената експертна група по изменение на климата през 2007 г. предупреди, че средно  нивото на Световния океан ще се повиши от 17 до 58 cm от края на този век. Само че всички следващи прогнози показват, че топенето на арктическия морски лед ще доведе до повишаване със 76 сантиметра.

    „Изменението на климата   вероятно ще увеличи интензивността на бурите и техните мащаби“ – казва Опенхаймер.

    В продължение на три десетилетия са се стопили  около 2 милиона квадратни км от арктическия морски лед. Според прогнозите,  до 2100 г. Арктика може да загуби почти цялата си ледена покривка, но някои учени смятат, че това ще се случи много по-рано.

    „Ето как работи:  Намаляването на морския лед означава по-бързо нарастване на температурата на водата. Температурата  на повърхността на морето край на бреговете на северно-източната част на Съединените щати   сега е най-високата за цялата  история.  Това е като хладилник с отворена врата,“ – пояснява Валтер Майер от Националния информационен център за снега и леда в Университета на Колорадо.

    „Големите колебания в движението на въздушните маси позволяват студен въздух от Северния ледовит океан да се движи на юг, докато топлият, влажен  тропически въздух се премества на север,“ – заяви Дженифър Франсис от Института по морски и крайбрежни науки. Според нея, именно това се е  случило, когато арктически и тропически атмосферни фронтове са се сблъскали и са формирали „Франкенщорм“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *