Открита е самотна бездомна планета

    Непозната досега самотна планета, която  получи името  CFBDSIR2149, се счита за „бездомна“, тъй като не се върти около звезда.

    Това е първата по рода си скитаща планета, открита от учените, след десет години изследвания, наречени „намирането на една игла в хиляди купи със сено.“

    Планетата е седем пъти по-голяма от Юпитер,   плува свободно в пространството, не се привлича от никакви звезди и други планети и отговаря на определени критерии, като маса, температура и възраст, за да се нарече планета.

    Възрастта на космическия  „клошар“ е от  50 до 120 милиона години, а температурата и е около 400 градуса по Целзий. Тя принадлежи към група от 30 много млади космически обекти, които се наричат движеща  се група АВ Златни рибки.

    Планетата са открили учени от Университета на Монреал, които се консултирали с френските си колеги и  сравнявали  данните си с  Канадско-Френско-Хавайския телескоп  CFHT и Very Large Telescope на Европейската южна обсерватория.

    Въпреки че учените са били наясно за съществуването на този вид блуждаещи планети, те досега не са  виждали нито една от тях.

    Смята се, че тази самотна планета би могла да долети отдалеч по време на своето формиране.

    Самото и съществуване подкрепя теорията, че тези „бездомни“ обекти се срещат в  космоса по-често, отколкото в момента се счита.

    „Въпреки, че теоретиците са открили, че  много студена  и млада планета от този тип съществува, таквадо ден днешен никой не бе виждал,“ – казва астрофизикът от университета на Монреал Етиен Артиго.

    „Този обект е бил открит по време на сканиране на площ, хиляди пъти по-голяма от повърхността на пълната Луна. Гледахме стотици милиони звезди и планети, но в забелязахме само една скитаща  планета. Това е подобно на търсенето на една игла в хиляди купи със сено „.

    Със съкращения от The Telegraph.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *