Открит е древноримски гигант

    Близо до Рим е открит най-старият до днес човешки скелет на гигант. Мъжът с ръст 202 см трябва да е изглеждал на съвременниците си от III век като истински великан, защото тогава средният ръст е бил увеличение само 167 cm.  Днес най-високият човек е се счита за нещастен със своите 251 см.

    Гигантизмът се среща рядко – трима на един милион. Всичко започва в детството, с неправилното функциониране на хипофизната жлеза. В древни времена, изглежда, е било същото. Има само два скелета ( в Полша и Египет) с възможен гигантизъм. Скелетът от Рим е първият потвърден случай на гигантизъм в древността.

    Останките му са открити през 1991 г. по време на разкопки в некропола Фидена. Археолозите са забелязали гроба с изключителни размери, а след това и очевидно странните кости.

    Учените са открили деформация на черепа, съответстваща на тумор на хипофизата, което води  до неконтролирано производство на хормона на растежа.

    Ранната смърт (човекът е живял 16-20 години),  също е предположение за  гигантизъм, тъй като това  често причинява сърдечни заболявания и проблеми с дихателната система, въпреки че в този случай причината за смъртта не е известна.

    В гробницата на римския гиганти не е имало никакви артефакти и тя не се различава от останалите погребения.

    По онова време римляните са имали силен интерес към различни деформации“, така че гърбавите, джуджета и други такива са правили добра кариера. Гигантизмът очевидно е изненадвал, но само това.

    Император Максимин I Фракиец (управлявал през 235-238 година) е описван от съвременниците като „човек планина“, но са го убили не заради това.

    Резултатите от проучването с  публикувани в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

    На снимката е бедрената кост на гиганта и кост на обикновен човек по онова време.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *