Kaк да оцелеем при появата на магнитни бури?

    Нашата планета периодично е подложена на магнитни бури – големи и малки. Именно  последните, според учените, вляят особено отрицателно върху организма на хората.

    Те са особено опасни за хората на средна възраст и по-възрастните, защото предизвикват у тях критични  състояния, събуждат хронични заболявания. Кога се появяват тези магнитни бури и дали можем да се скрием от тях?

    Защо хората толкова болезнено реагират на тях? От време на време почти всеки един от нас се чувства зле: при някой се качва кръвното, а други получават пристъпи на депресия, безсъние , умора. „Всичко е  ясно, магнитни бури!“ – казват си хората.

    Когато на Слънцето има мощни експлозии (а това се случва доста често), в междупланетното пространство се изхвърля поток от заредени частици. Само „слънчевият вятър“ достига магнитната обвивка на нашата планета и  започва да взаимодейства с нея.

    Магнитното поле на Земята се свива, възникват колебания, които причиняват магнитна буря. На всичко това реагира сърцето ни. В края на краищата това е един вид електрическа машина, и поради тази причина нашето магнитно поле, както и земното, са податливи на външни фактори.

    Силните сътресения на магнитното поле на Земята нарушават денонощния ритъм на човешкото сърце и, следователно, повлияват на здравето на хората. В зависимост от индивидуалния си здравен статус,  някои хора реагират на началото на магнитните смущения, а други – на финала им.

    Но във всеки случай  това е тревожен сигнал за човек, който може да свидетелства за наличието на съдова или неврохормонална дезадаптация, ранни  прояви на атеросклероза. Това също може да бъде сигнал, че човек е уморен или просто не си е доспивал няколко нощи. Умореният организъм много трудно се адаптира към променящата се среда.

    Учените наблюдавали такава закономерност: колкото повече човек е дезадаптиран, толкова по-чувствителен е към геомагнитните бури. Често отзвукът от такава буря провокира сериозни сърдечни усложнения, инсулти, инфаркти, коронарна болест на сърцето.

    Най-много сърдечни пристъпи са регистрирани, когато честотата на електромагнитните микропулсации на Земята съвпадат с ритъма на човешкото сърце.

    Да се предпазим напълно от това, за съжаление, е невъзможно. Но   да облекчим  живота си в такъв  неблагоприятен период все пак може. Има много съвременни методи на лечение, които помагат да се смекчи въздействието на магнитните бури.

    От естествените  успокоителни за метеозависимите  хора обикновено се препоръчва да използват билки. Особено помагат отвари от лайка, маточина, валериан, мента, мащерка, дяволска уста, кантарион и шипки.

    Но метеочувствителността – това не е самостоятелно заболяване, а само сигнал за наличието на други заболявания. Поради това, всички, които се чувстват зле по време на магнитни бури,  първо трябва  установят каква е тяхната диагноза. Също така трябва да се следи за съобщения за слънчевите изригвания и по този начин да поддържате организма си.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *