Започнаха да втечняват въздуха – засега за гориво

    И най-мрачните фантастични романи започват да се реализират. Помните ли „Продавач на въздух“ от Ал. Беляев? Там зъл учен започва да втечнява въздуха и ….на Земята няма какво да се диша. Естествено започва безумна търговия….

    Течен въздух може да се използва като гориво за превозни средства и електрически централи. Това заключение е на британски учени от Института за машинни инженери (IMU). Те твърдят, че „новото гориво“ може да се конкурира с батериите  и водорода.

    Според изследователите, обикновеният въздух  без водна пара и въглероден диоксид, може да акумулира енергия в течно състояние, когато се охлажда до минус 190 градуса по Целзий.

    Когато това  „гориво на бъдещето“ се нагрява под влияние на околната среда, то рязко се превръща в газ. В този случай се освобождава енергия, която, създавайки високо налягане, може да задвижва бутални двигатели или турбини.

    Според Би Би Си  британската компания Highview Power вече е построила експериментален завод в близост до електроцентрала в град Слау, в югоизточната част на Обединеното кралство.

    Заводът използва енергията, произведена от централата, за всмукване на въздуха в специални компресори- хладилници, да го превръща в течно състояние и да съхранява в топлоизолирани контейнери.

    Когато местните жители изпитват проблеми с електрозахранването, местната администрация   използва резервния източник на енергия за задвижване на турбините.

    Според ръководителя на проекта Гарет Брет, заводът може да осигури електричество за един час на 6 000 семейства. Според изследователите  използването на „въздушната станция“ ще позволи на правителството да спести до 10 млрд. паунда ($ 16,1 млрд).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *