Рождената дата влияе директно върху кариерата на човек

    Проф. Морис Леви и негови  колеги са анализирали ефекта от   рождената дата върху извадка от 375 изпълнителни директори на компанията S&P 500 (фондов индекс, който включва 500 избрани публични компании в САЩ с най-висока капитализация) за периода 1992-2009 г.

    Установено било, че само 6,13 процента от извадката с директорите, са родени през юни и 5,87 процента – през юли. За сравнение, делът на родените през март и април е съответно 12.53% и 10,67 процента.

    Според авторите тази информация показва, че „летните“ деца рядко стават директори на компании по силата на датата на раждане – феномен, възникнал в резултат на метода на разпределение на децата по възраст в училище.

    Изследователите отбелязват, че тези директори в извадката, които са родени през юни и юли, по време на ученическите си години са били най-малките в класа, докато появилите се през март и април – най-големи. Не е изненадващо, че вторите се учили  по-добре от първите, тъй като по-малките просто не са били толкова развити. Ранният успех  често се възнаграждава с лидерска роля и разширени възможности за обучение, което води до по-големи преимущества по-късно в живота.

    Проучването е публикувано в списание Economics Letters.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *