Брад Пит предложи наркотиците да бъдат легализирани

    Известният актьор Брад Пит прави предложение в новия си документален филм, наркотиците да бъдат легализирани.

    Брад Пит стана продуцент на документалния филм „Домът, в който живея“, посветен на    борбата срещу наркотиците в САЩ. В петък той представи лентата в Лос Анджелис и започна с думите: „Здравейте, моето име е Брад Пит, и аз съм наркоман.“

    Известният актьор и продуцент веднага направи уговорката, че в действителност собствените му експерименти с наркотици са в далечното минало. Но като човек, който е бил в час по темата  е уверен, че сегашната програма за борба с наркотиците в  САЩ е безсмислена:“ Аз може да ида в който и да е град,  в който и да е щат и да получа всичко, което искам. Всичко – в рамките на 24 часа. Въпреки това, ние продължаваме да подкрепяме този фарс, наречен „войната срещу наркотиците“. Ние  изгубихме 40 години и милиарди долари, много хора дадоха живота си, но  продължаваме да се преструваме, че сме постигнали успех. „

    Президентът Ричард Никсън издава декларация за борбата срещу наркотиците през 1972 г.

      Филмът „Домът, в който живея“, режисиран от Юджийн Джареки (създател на документалната поредица „Защо се борим“), показва резултатите от 40- годишната дейност – или по-скоро липсата на такава. Според Брад Пит, пълна легализация на наркотиците ще бъде по-ефективна от забрана и преследване. Той говори за това след премиерата на филма в интервю за The Huffington Post .

    „Разбира се, това ще доведе до множество други проблеми, но ако все пак си представим, че наркотиците  станат легални и хората може да  правят своя избор. Това е повече  болест, отколкото престъпление. Хората, които редовно употребяват наркотици – аз не говоря за експериментатори – го правят за да избягат от реалността „.

    Защитавайки своето мнение  Пит каза, че легализирането на наркотиците ще позволи на държавата да контролира качеството и следователно ще има по-малко произшествия и смъртни случаи. Режисьорът от Юджийн Джареки каза, че всъщност войната срещу наркотиците е по-различна от „сухия закон“, който действа в САЩ през 20-тте и 30-тте  години на миналия век. Както е известно, въвеждането на „сухия закон“  довежда до рязко увеличаване  на организираната престъпност и корупцията,   и в резултат на това е  отменен. Въпреки това, американските власти не бързат да  легализират наркотиците и според режисьора, това се дължи на факта, че легализирането бързо ще унищожи една добре функционираща затворничесла индустри.

    Аргументите, които представят Брад Пит и Юджийн Джареки, многократно са разглеждани  в дебатите за легализация на наркотиците – по-специално с това се занимава и Световната комисия на ООН. Въпреки това на  радикален експеримент с  неясни последствия засега не се е решила нито една държава в света. В някои страни се прави изключение за леки наркотици – предимно марихуана.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *