Учени доказаха – нередовното пиене сериозно уврежда здравето

    Появи се поредното научно доказателство, че нередовното пиене е особено вредно за здравето. Експерименти с плъхове са показали, че периодичната злоупотреба  с алкохол   много по-бързо и по-сериозно вреди на нервната система, отколкото  хроничния алкохолизъм, твърдят американски нарколози в статия, публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences.

    „Като цяло, ние сме виждали такива изменения в мозъка на човека или животни, които са развили една изключително силна зависимост от  алкохола.  Но в нашия случай, тези нарушения се появиха само след няколко месеца периодична  злоупотреба с алкохол.“ – пояснява ръководителята на групата биолози Джордж Оливър, от Scripps Research Institute в Ла Хойя (САЩ).

    Джордж и неговите колеги се опитали да разберат как хроничната и  периодична злоупотреба с алкохол, влияят върху мозъка на плъхове. За да направят това, учените разделили гризачите на две равни групи.

    Изследователите ги настанили в клетки, където сложили две поилки, в едната от които имало  вода, а във втората – 20% смес от алкохол и вода. Плъховете в първата група имали неограничен достъп до вода и алкохол по време на експеримента. В клетките на втората популация гризачи,  алкохол се слагал само три пъти седмично – във вторник, сряда и събота.

    В рамките на пет месеца от експеримента, биолозите  наблюдавали промените в здравето на плъховете, и от време на време измервали нивото на алкохол в кръвта и проучвали структурата на кората на главния мозък и други части на мозъка на животните. След това проверявали тяхната находчивост с тестове, за да  оценят уврежданията на познавателните им способности.

    За изненада на учените, плъховете с периодичен  достъп до алкохол пиели много повече и се справяли доста по-лошо с тестовете, в сравнение с гризачите от другата група. Според биолозите, тези животни първоначално пиели по-малко алкохол, отколкото техните събратя. От друга страна, типичното количество алкохол, което пиели плъховете,  постепенно се увеличавало с всяка нова „порция“.

    „Изглежда, че мозъкът възприема алкохола, както  и много други неща в живота, като нещо добро.  Когато няма достъп до  такива неща, индивидът започва да се  чувства зле, започва да усеща  отрицателни емоции, да се  разстройва.  Когато има  възможност да си възвърне  достъпа до източника на приятни усещания,   компенсира това усещане, чрез пиенето на повече алкохол „, – казва Джордж.

    Авторите препарирали  няколко плъхове и открили някои аномалии в мозъка им като резултат от алкохолизма. По-специално, периодичната  консумация на алкохол води до смущения в невроните в префронталния кортекс. Тези нервни клетки са отговорни за умишленото потискане на импулсивни действия, включително и желанието за пиене.

    „В този процес се  разпознава един порочен кръг -. Плъховете пият повече за да се възстанови нормалното функциониране на префронталния кортекс, което обаче води до по-нататъшно увреждане. Това може да  крие голяма опасност за тийнейджъри и млади хора, чийто префронтален  кортекс все още не завършил  оформянето си „- заключава Джордж.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *