Човек може да предизвиква големи земетресения

    Учени успяха да докажат експериментално, че човешката дейност може да предизвиква земетресения.

    На 11 май 2011 г. девет души загинаха, а десетки бяха ранени в резултат на земетресение с магнитуд 5,1, близо до Лорка, южната част на Испания. Експерти предполагат, че земетресението е причинено от човешката дейност. Освен това то е можело да се случи по-близо до повърхността и по този начин, последствията са щели да бъдат по-печални.

    Съчувствайки  на засегнатите от това бедствие, учените отбелязват, че това е случай, когато специалистите могат да бъдат благодарни за катастрофата: сега те знаят как възникват тези земетресения и са в състояние да дадат нова надежда на живите.

    Известно е, че малки земетресения могат да бъдат причинени от човешка дейност (например, хидравлично разбиване при добив на газ и нефт). Въпреки това, до сега нямаше почти никакви доказателства за ролята на човека в големи, смъртоносни катаклизми.

    Доколкоти земетресението в Лорка е станало на  необичайно малка дълбочина, Пабло Гонзалес от Университета на Западно Онтарио (Канада) и колегите му решили да разберат дали има връзка с изпомпването на големи количества подземни води за напояване. От 1960 г. насам подпочвените води в района са паднали в дълбочина с около 250 m, и земята спада с около 15 см на година.

    Въз основа на данните, събрани от георадара, изследователите построили компютър модел на тамошните геоложки процеси и установили, че земята се е плъзна с около 20 cm само на 3 км под повърхността на Земята -т.е. три пъти повече, отколкото се очаква от земетресение с такъв  магнитуд.

    След това изследователите моделирали ефекта от изчезването на подпочвените води в земната кора за натрупване на напрежение. Резултати така добре съвпаднали с картината на реалния разрив, че у експертите не останало  съмнение: земетресението е причинено от човека.

    Гонзалес заяви, че трусът е все пак е трябвало да се случи, дори и ако никой не е пипал водата, защото  е  нараствало тектоничното напрежение. Но, както отбелязва Жан-Филип Aвуак от  Калифорнийския институт за технологии (САЩ), който не е участвал в изследването, в този случай, земетресението е можело да бъде различно – по-дълбоко и по-малко разрушително, тъй като напрежението ще се натрупва по- бавно.

    Авуак дори мечтае за деня, когато човечеството специално ще предизвиква малки земетресения в такива области, за да изчисти натрупания стрес, без никаква вреда.

    Проучването е публикувано в списание Nature Geoscience.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *