Ще изригне ли унищожително Слънцето на 22 септември?

    Лабораторията  по рентгенова астрономия на Слънцето, ФИАН: В очакване на суперизригването, което според някои учени,  трябва само след часове да унищожи  човечеството, ние решихме да анализираме  произхода на информацията, и дали има поне някаква доза истина в това.

    Ако се прочисти огромното количество информация от плявата, която се появява в пресата, може да се откроят три основни факта:

    (1) изригването трябва да се появи в конкретен  ден, 22 септември, 2012 г.

    (2) то ще има голяма сила и може да бъде придружено от унищожаването на електрическите мрежи и катастрофални ефекти върху живите организми, и

    (3) Източник на информация са експертите от  Националната академия на науките на САЩ (NAS – National Academy of Sciences), чието име в някои издания се трансформира в НАСА – националната космическа агенция на САЩ, отговаряща за гражданската част на космическите изследвания.

    Нека разгледаме фактите.

    Най-интересното в това отношение, разбира се, е въпросът колко точно може да се прогнозира  слънчево изригване, и може ли да се направи с точност до един ден. Ако ние се обърнем към  професионални ресурси, които предоставят прогнози за явления на Слънцето, например, към ресурсите на същата тази НАСА, то е лесно да се види, че прогноза се дава за един много кратък период от време, от 1 до 3 дни, и винаги като процент.

    В спокойните дни на Слънцето вероятността от мощно изригване обикновено се посочва в диапазона от 1 до 5 на сто, а в активните периоди за този  праг  се увеличава  до 30-40%. Като цяло, тази цифра може да предизвика усмивка, защото интуитивно изглежда, че вероятността на прогнозата не може да бъде по-ниска от 50% (или ще има или  или не). В действителност обаче, прогнозата с вероятност 30% е много висока.

    Причината за това е, че големите изригвания са изключително редки явления. По-конкретно  през 2012 г. в рамките на годината до момента има само шест изригвания от високия клас X. По този начин, ако всеки ден на случаен принцип се казва има изригване или не, вероятността случайно да се познае голямо събитие е само 1%.

    Ако учените предричат  голямо изригване с вероятност 30%, това  означава, че по съвременните представи в 3 случая от 10 в подобна ситуация на слънцето за ден се случва мащабно събитие, а в останалите седем случая  това не се случва.

    И още  – макар и научният подход  да позволява значително да се увеличи точността в сравнение с произволно хвърляне на монети (до 30-40% срещу 1%), такава грешка е доста голяма.

    Всичко това показва колко малко все още знаем за Слънцето.

    Защо съвременната прогноза е толкова кратка и може ли да се предскаже слънчевата активност за един месец или за година (да си спомним, че  първите съобщения за очакваното събите на  22 септември 2012 г. се появи още в края на 2011 г.)?

    За съжаление дългосрочната прогноза за възможно изригване е невъзможна и ето защо.

    Слънчевите изригвания не се случват във вакуум. Това са  експлозивни събития, които черпят енергия от магнитното поле на Слънцето. По-специално, именно на  основата на анализа  на магнитни полета се прави съвременната прогноза: учени изчисляват общата сила на магнитното поле на слънцето и енергията, натрупана в него, и също така оценяват дали има условия  за избухване през следващите дни.

    В този контекст трябва да се разбере, че магнитната структура на Слънцето е много нестабилна. От дълбините на Слънцето непрекъснато се появяват нови магнитни „потоци“, чиято енергия „изгаря“ в изригванията. Старите магнитни области, тяхната енергия, или се унищожават , или се  потапят  отново в дълбините.

    В резултат на това дори и за 2-3 дни ситуацията на слънцето може да се промени много, а в продължение на седмици и месеци, да се трансформира  до неузнаваемост.

    Това е така, защото никой учен не е посмял да   предскаже вероятността от слънчево изригване  дори една седмица преди него – той просто няма да бъде в състояние да предвиди  разпространението на слънчевите магнитни полета за това време. В това отношение, разбира се, не може наистина да се коментира какви са тези съобщения, които правят  прогноза за повече от една година преди събитието.

    Може ли обаче, Слънцето, като цяло, да произвежда „свръхизригвания“?

    След като науката знае за слънцето толкова малко, че да не може да се предскаже изригване за  повече от 3 дни, как тя може да претендира, че на 22 септември, или в друг ден,  на слънцето ще се случи  нещо, което да води до катастрофа в планетарен мащаб?

    Отговорът на този въпрос не е лесен защото нашите знания за слънцето, всъщност са доста малки. Въпреки това, официалната наука се основава на следното. Слънцето е най-изучаваният обект в астрофизиката.

    То се наблюдава с астрономически инструменти вече около 400 години. В резултат на това, без значение колко ограничени са нашите познания, ние можем уверено да кажем, че за достатъчно дълъг период нашата звезда не е произвела нито едно супер събитие. Има и Втори аспект на проблема.

    Факт е, че слънцето, въпреки че изглежда   уникален обект, е все пак една обикновена звезда и принадлежи към един от най-разпространените видове в галактиката. Съответно, ние сме в състояние да   наблюдаваме звезди от типа слънце на различни етапи на развитие: в момента на раждането им, както и при приближаването на смъртта им.

    Един от най-надеждно установените факти на това наблюдение е, че че слънчевият тип звезди са сред най-стабилните във Вселената. Те светят без забележими промени в тяхната светимост и без остри пикове за около 10 милиарда години. В този случай сега слънцето е изминало около половината от този път.

    Въз основа на всички тези факти (като дълго наблюдение на Слънцето и изучаване на подобни на Слънцето звезди), се счита, че тези звезди просто не са в състояние да произвеждат супер експлозии, способни да унищожат своите планетарни системи.

    Не бива да се забравя в тази връзка, че слънцето, все пак е звезда- джудже.

    И накрая, може , като се абстрахираме от теорията, просто да погледнем към слънцето. Тъй като изригването черпи енергия от магнитното поле, както и сега, в навечерието на 22 септември, можете да се оцени с висока степен на точност  резерва от от тази енергия.

    И ако се направи това, става ясно, че тази енергия не е достатъчна дори за случай със средна сила. Въпреки годината на слънчев максимум, Слънцето през последните няколко месеца се намира в уникално спокойствие, което е сравнимо с малките ледникови периоди.

    Съответно, учените се опасяват  сега   по-скоро от ниска слънчева активност и необичайна за текущия етап на цикъла, както и и  възможното въздействие на ниската активност върху климата. На фона на това, разбира се, посланието за предстоящия апокалипсис при експлозията с уникална мощност не може да предизвика нещо друго, освен изненада.

    Що се отнася до участието в прогнозата на специалисти на Националната академия на науките на САЩ и НАСА, на интернет страниците на тези организации няма съобщения за предстоящото избухване.

    Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето, ФИАН

    Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето (ФИАН)
    © ЛРАС: www.tesis.lebedev.ru

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *