Ниската цена на газа ще доведе до създаването на 5 милиона работни места в САЩ

    Сривът на цените на природния газ в САЩ и като следствие спада в разходите на фирмите, ще помогне на американската икономика да стане по-продуктивна и да създаде 2.5-5 милиона работни места до 2020 г. За това се съобщава в проучване на Boston Consulting Group .

    BCG отбелязва, че в близко бъдеще поради залежите от шистов газ стойността на горивата в САЩ ще е с 50-70 на сто по-ниска, отколкото в Европа или Япония. През април тази година, цената на природния газ в САЩ достигна 10-годишно дъно – малко над $ 71 долара за хиляда кубични метра. След това производителите намалиха производството и цената на горивата започнах да растат. Според различни прогнози, цената на природния газ в САЩ може да достигне 120-140 долара за хиляда кубични метра. За сравнение, „Газпром“ продава горивото в чужбина за 300-450 долара за хиляда кубически метра.

    В допълнение към евтината енергия, увеличаването на производството ще допринесе за намаляването на разходите за труд. Според прогнозата на BCG, този пункт в разходите в САЩ в близко бъдеще ще бъде 20-45 на сто по-ниска от средното ниво в останалите развити икономики. Положително въздействие върху ръста на производството и създаването на работни места ще окаже и тенденцията за връщане на производствени мощности от други страни обратно в САЩ.

    В резултат на това експертите смятат , че към 2015 г. производствените разходи в САЩ ще бъдат по-ниски отколкото във Великобритания с 8% , Германия и Франция – 15 на сто, Япония – с 21%, а в Италия – с 23%. До 2020 г., според BCG, САЩ ще бъдат в състояние да отнемат от четирите най-големи европейски страни 2-4 на сто от пазара за износ, а от Япония – 3-7 на сто. Това ще носи допълнителни 90 милиарда долара на година в страната. Ползите от растежа на износа по света се оценяват на 130 млрд. долара годишно.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *