„Железният човек“, намерен от нацистите в Тибет, се оказа извънземен

    Будистката статуя, донесена от нацистите в Германия от Тибет, е от извънземен произход. „Железният човек“ – 24-сантиметрова скулптура, изобразяваща вероятно бога Вайшравана – е изработена от фрагмент от метеорита Чинга, разпилял  се на парчета преди 10-20 000 години до руско-монголската граница.

    Елмар Бюхнер от университета в Щутгарт (Германия) и колегите му направили анализ на желязо, никел, кобалт и микроелеменит на частица от статуята, както и на неговата структура. Оказало се, че геохимията на артефакта е много подобна на известните фрагменти от метеорита Чинга.

    Материалът се оказала доста твърд за скулптора, но той изглежда, е знаел какво да прави. Между другото, Бюхнер предполага, че авторът е живял в XI век.  Смята се, че статуята е отнесена в Германия, след експедиция в Тибет 1938-1939. Нацистите, вероятно са се вдъхновили от свастиката.

    Считало  се е, че първите фрагменти от метеорита са открити през 1913 г. от златотърсачи. В действителност, това се е случило, както сега се оказва, преди много векове.

    Това е единствената известна скулптура, издълбана в метеоритен материал. Обикновено са им се покланяли непокътнати. Така тежащият 15 тона метеорит Виламет е смятан за свещен от някои индианци, и се смята, че Черния камък Кааба в Мека е метеорит.

    Проучването е публикувано в списание  Metoritics & Planetary Science.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *