Главно мюфтийство се обяви в защита на обвинените 13 български граждани, изповядващи исляма

    Главно мюфтийство се обяви в защита на  обвинените 13  български граждани, изповядващи исляма

    В своя декларация Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България, изрази своята позиция по повод повдигнатите обвинения срещу 13-те български граждани, изповядващи исляма, от Окръжна прокуратура – Пазарджик.

    Позовавайки се на правото на вероизповедание, като основно, естествено и демократично човешко право, гарантирано от Конституцията на Република България, Закона за вероизповеданията, Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, Европейската конвенция за правата на човека, водени от чувството за обществена отговорност, социална справедливост и религиозна толерантност, полагайки всички необходими усилия за изграждането на авторитета на България пред Европа и света, имайки претенциите за най-дълбоко познаване на мюсюлманката общност в България с нейната история, бит, култура и традиции, както и отчитайки нейната динамика и настроения през периода на демократичния преход, заявяваме следното:

    Ние, представителите на българските граждани, изповядващи исляма, декларираме нашата подкрепа по повод безпочвените обвинения, отправени към нашите съграждани, колеги, братя и сестри, за това, че застрашават националната сигурност, обществения ред и подкопават устоите на конституционно установения  ред в  България, като насаждат етническа и религиозна омраза. Отправените обвинения са преекспонирани и не  кореспондират с истината, твърденията в тях са силно манипулативни. Българските мюсюлмани, чийто религиозни представители са и част от обвиняемите, са били, са и ще бъдат миролюбиви и толерантни към всеки един представител на обществото.
    Силно сме притеснени, че с подобни обвинения се уронва авторитета на религиозната институция на мюсюлманите, като същевременно се подлага на постоянно съмнение авторитета на тези обществено ангажирани личности, на които мюсюлманската общност и администрацията на изповеданието разчитат особено много и имат нужда от тяхната административна и религиозна компетентност за ефективното упражняване на гарантираното право на вероизповедание – колективно, публично и чрез обучение.
    Адмирираме гражданската самоинициатива на нашите сънародници, дошли да окажат морална подкрепа на обвинените и ги призоваваме все така да запазят своето прилично поведение и уважение  към българския съд.
    Главно мюфтийство се надява на компетентно, независимо и справедливо решение от страна на българската правораздавателна система.
    Също така не спираме да вярваме и да се надяваме на мъдър и обществено отговорен подход от страна на държавните институции в Република България в името на съхраняване на изградените с общи усилия през последните 22 години доверие и авторитет.
    Призоваваме представителите на медиите, да не структурират своите материали на базата на недоказани твърдения и обвинения по адрес на българската мюсюлманска общност.

    ПРЕССЛУЖБА НА
    ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *