Мислещи дървета и ревниви цветя – това не е фантастика II част

    Продължение. Влюбеният фикус.  “Освен всичко друго растенията умеят да обичат хората. В една от лабораториите, където се изучават свойствата на растенията, работило момиче, в което се влюбил фикус.

    Щом тя влизала в стаята, растението преживявало емоционален взрив. На мониторите той изглеждал като динамична синусоида с ярко червен цвят, която започвала да трепти, достатъчно било само момичето да мине покрай фикуса. Веднъж лаборантката решила да пофлиртува с колегите и растението започнало да ревнува. От неговата ревност стрелките на приборите ударили “тавана”.

    В научната литература е известен следният случай. Американецът П. Совет от Ню Джърси включил към кактус детектор на лъжата и с удивление открил, че кактусът го ревнува от жената, по която той си падал. Всеки път, когато той се стягал да отиде при приятелката си,  кактусът силно преживявал.

    Растенията четат мислите ни

    Американският психиатър Аристид Есер заедно с физика Томас Етер по някакъв повод разпитвал една жена в присъствието на включен към детектор на лъжата филодендрон и открил: растението еднозначно показва кога жената лъже и кога казва истината.
    Учените установили, че стайните растения не само внимателно следят за живеещите тук, но и умеят да четат техните мисли от големи разстояния. Веднъж, когато американецът Марсел Вогл бил на конференция в Прага, той установил телепатична връзка със своя калифорнийски приятел от град Сен Джоузи.

    Растението в жилището му незабавно и ясно реагирало на мислените сигнали, които изследователят изпратил през океана. Това позволило на учените да направят извода, че растенията са способни да бъдат своеобразни приемници на биологични сигнали. При това те могат не просто да улавят мисли, но дори да изпълняват заповеди.

    В това направление направил свои опити и Пол Соувин, който също достигнал до извода, че растенията могат да реагират на мислите и чувствата на човека на големи разстояния – до 200 км. Совин се опитал да използва това им качество в домашното стопанство. Той предавал мислена заповед да се отвори гаражът не директно, а чрез растение. Импулсите от цветето постъпвали в електронното устройство и вратата се отваряла. Този успех открил простор за фантазията и скоро ученият накарал растенията да управляват автомобил, давайки мислени команди: “по-бавно”, “наляво”, “стоп”…

    Колективна самоотбана

    Зоологът от Южна Африка Ван Хален, провеждайки опити с жирафи и антилопи стигнал до извода, че някои растения си обменят информация с помощта на химически вещества. Така изследователят демонстрирал, как акациите използват етилен за жизнено важно съобщение – в случаите, когато трябва да предупредят за приближаването на опасно животно.

    Хален забелязал, че жирафите са доста капризни към храната ( хапват само листа, стоящи отделно едно от друго, както и от другите акации. Докато антилопите поглъщат всичките акации подред. И умират по-често от жирафите. Но защо? В резултат на изследванията се изяснило, че изяденото дърво изпуска във въздуха етилен, с който информира близкостоящите съседни растения за опасността. И тогава листата на предупредените растения започват да изработват отрова – веществото танин, което разрушава черния дроб на преживните животни. Какво друго е това, ако не колективна самоотбрана?

    Растенията могат да въздействат и на вредителите, изяждащи листата им. Биолози от университета в Торино и института “Макс Планк” в Йена открили, че почувствали опасността, опитните растения от лимски фасул започнали да издават миризма, напомняща на аромата на лавандулата. Това не само било сигнал за тревога, но извиквало поддръжка по въздух, привличайки оси – естествените врагове на вредителите. Аналогични резултати били получени при опити с царевица, червени боровинки и някои други растения.

    Освен това растенията могат да симулират, че са заразени от насекоми, за да не ги изяждат. Израелски еколози неотдавна открили шушулки, стебла и цветове със странни образувания, напомнящи гъсеници, мравки и въшки.

    “За насекомите, които търсят храна или място да си скрият яйцата фалшивите вредители дават знак, че конкретното растение вече е заето. Фалшивите насекоми ще отблъскват дори крупни тревоядни, каквито са елените – растенията ще им изглеждат като заразени със смърдящи или просто – неприятни на вкус вредители”.

    Учените от университета в Хайфа “Ораним” намерили в Израел шест растения, правещи се на заразени. “Някои фалшификации са толкова добри, че могат да излъжат дори човека, твърди ученият Лев Ядун. Например по стъблата на маргаритките има черни точки, напомнящи мравки”, казва той.

    Интелектуални дървета

    Много специалисти предполагат, че растенията притежават зачатък на разум и са способни да изчисляват почти в същата степен, както и животните. Освен това растенията предвиждат възможни катаклизми и помнят какво се е случило с тях в миналото.

    Академикът от Единбургския университет Тони Труевъс също смята, че растенията поглъщат информация и я преработват на почти също толкова сложно равнище, както става в мозъците на човека или животните. Следователно растенията притежават своеобразна форма на интелект.

    По мнението на учения дори само фактът, че на тях се пада до 99 на сто от цялата земна биомаса говори за това, че растенията далеч по-добре от другите живи същества умеят да се договарят с природата.

    http://snaiper-bg.net/2012/08/ucheni-dokazaha-rasteniyata-chetat-mislite-ni-ii-chast/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *