Метална брадва на 20 хиляди години ?

    Румъния. 2 km от град Аюд. В пясъчна кариера на брега на река Муръш на дълбочина от 10 m, работниците намерили  странни неща. Две находки са идентифицирани като костни   фрагменти. А друг обект е имал вид и тегло като на каменна брадва.

    Сътрудници от Археологическия музей са установили, че костите   са части от крайниците и   зъби на мастодонти, прародители на съвременните слонове. Тези силни животни са живели на нашата планета преди 20 хиляди години.

    Третият предмет наистина приличал на  брадва, но се оказало, че не е от камък, а от метал. Дължината му е малко повече от 20 см, има два отвора с различни размери, разположени под прав ъгъл един към друг. Деформацията на по-големия  свидетелства, че в тази дупка е имало някаква пръчка. Горната и страничните части на брадвата са покрити със следи от тежки удари.

    Предполагаемата брадва, очевидно не е  използвана като примитивен  инструмент . Може би обектът е част от специализирана машина? Но каква метална машина би могла да е съвременник на  мастодонти?

    Спектрален анализ показва, че тази брадва е направена от сложна метална сплав от дванадесет елементи и съдържа 89% алуминий. Този метал се среща  в природата само под формата на съединения. Може да се добива само  при температури над 950 ? C. Освен това алуминият е бил открит едва през 1825 г. В низходящ ред по отношение на процентното съдържание следват :  мед (6,2%), силиций (2,84%), цинк (1,81%), олово (0.41%), калай (0 , 33%), цирконий (0.2%), кадмий (0.11%), никел (.0024%), кобалт (0.0023%), бисмут (.0003%), сребро (0.0002 %) и галий (следи).

    Никой от експертите археолози, палеонтолози и  инженери не успяха да идентифицират или да установят прилики на  аюдския обект със съвременни машини и части. Авиационна инженери изказват хипотеза, че брадвата прилича на компактен колесник на самолета, което може да направи меко кацане на повърхността.

    Доказателство: форма, две дупки –   точки за закрепване на опори, знаци и драскотини по долните ръбове, както и материалите – лекият алуминий, който се използва и до днес в областта на авиацията и космическите технологии. Дали находката в кариерата за пясък в Румъния е  фрагмент на извънземен космически кораб?

    С течение на годините, учените не са научили за брадвата нищо ново. Точно да се определи възрастта на метални изделия също не са успели. Абсолютно никой не знае кой е разтопявал алуминий в праисторически времена, и го е отливал. Абсолютно неясно е за какво служи. Дали  учените някога ще намерят разумно обяснение? А може би произходът на обекта  завинаги ще остане загадка?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *