Еквадор е избавил Джулиън Асандж от смъртна присъда

    Еквадорските власти обясниха решението си да предоставят политическо убежище на основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж, предизвикало възмущението на  Великобритания и Швеция. Кито не изключва, че в противен случай австралиецът ще попадне в ръцете на САЩ и ще бъде екзекутиран.

    Както съобщава посланикът на Еквадор в Русия Патрисио Завала, според законите на Съединените щати , разкриването на секретна информация, в което може да  бъде обвинен Асандж, може да се оцени като държавна измяна или шпионаж, което   го грози с лишаване от свобода или смъртна присъда. „

    „Ние не можем да предполагаме какви са американските намерения, но не изключваме дори смъртна присъда,“ – каза дипломатът. „Срещу Асандж е образувано наказателно производство за престъпление, което все още не е доказано.  Обръщайки се към нашата държава, той предостави информация за това защо му трябва да убежище.“ – каза Завала.

    Дипломатът също така изрази изненада от изявленията на британските органи за евентуално нападение на посолството. „На какви основания властите на   Обединеното кралство считат за възможно да  извършат такива действия. Ние не сме нарушили  нищо,“ – цитира посланика RBC.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *