България 2.0. Деградацията

Малка, никаква даже, новина. Какво толкова? Село Бостаните във Видинско официално не съществува.  Вчера беше закрито. Няма жители. Една от многото такива новини, които съвсем, ама съвсем скоро, няма да ни правят впечатление. Както новините със загинали по пътищата, убитите старци и баби при обир, самоубилите се от безнадеждност, напусналите завинаги България.

Ако преди двайсетина години българите бяхме почти 9 милиона, сега сме вече под 7……

Развитието на България в момента се свежда главно до свързване на голяма точка А с голяма точка Б. С магистрала. Какво се намира между тези точки А и Б и около тях, никой не го засяга. Явно се изпълнява сценарий, условно наречен „Деградация“.

Той, като всеки гениален план, е доста несложен. И поради това методично и неотклонно се изпълнява.

Първият опит бе направен по времето на Жан Виденов. Банки фалираха, банкери се самоубиха, вложители също. Резултатът: милиони изгубиха спестяванията си. Виновни нямаше.

За огромна изненада на сценаристите хората успяха да се съвземат.

Вторият опит сега е чрез глад българите да затънат в дългове, да продадат имотите си, да се отчаят. Някои от тях успяват да оцелеят, други напускат. Може би – завинаги.  Трети вече са тотално изперкали.

Трябва да се признaе, че сега успехът на сценаристите е доста по -сериозен.

Защото липсата на работа кара доста да се заселват в големите градове като София, Варна, Пловдив и да намират работа. Каквато и да е. В резултат на това по-малки градове като Видин, Враца, Плевен започват да опустяват. Затварят магазини, хиляди домове са без хора. Този процес беше включен по селата преди доста време и вече дава резултати. Село Бостаните не е първият тревожен звън. Той е поредният.

loading...

Post Comment