Горещините в Германия стигат рекорда от 2003 г.

Аномална горещина се задържа в Германия в продължение на няколко дни – във вторник в една от измервателните станции на Дрезден бяха отбелязани 39.8 градуса по Целзий, според интернет страницата на метеорологичната служба DWD.

„Като цяло, само   0.4 градуса не достигат за да се преодолее германския рекорд от 40.2 градуса,“ – се казва в съобщението. Тази температура е отчетена в Германия през лятото на 2003 г., когато в резултат на топлинната вълна в Европа починаха 70,000 души.

Причина за необичайно топлото време в Германия, според метеоролозите, е  „малък циклон“, който идва от Франция.

„В предната му част  горещите влажни въздушни маси се движат на север. Въздухът е много нестабилен  през деня, така че може да се очакват бури, особено в централната част на Германия, а след това и на юг, „- се казва в съобщението.

В сряда вечерта   прогнозите предвиждат преминаване на циклона на изток. С неговото оттегляне  ще стане малко по-хладно, в сряда вечер са възможни гръмотевични бури.

„Ние трябва да очакваме, че ще има проливни дъждове с валежи около 20 литра на квадратен метър за кратко време, и силен вятър със скорост 85 километра в час,“ – отбелязават от DWD.

Необичайно високи за края на август  температури бяха измерени тези дни и в други европейски страни – Великобритания, Франция, Италия и Испания.

loading...

Post Comment