Свръхбогаташите са укрили от данъци 21 трилиона долара

    Световните милиардери в края на 2010 г. са укрили  данъци за най-малко 21 трилиона долара, според доклад на независимата британска  организация Tax Justice Network. Това е еквивалентно на икономиките на Съединените щати и Япония взети заедно.

    Размерът на средствата, които   богати хора от цял  свят държат на недекларирани офшорни сметки, е най-малко 21 трилиона долара, изчисли бившият главен икономист на консултантската фирма McKinsey, Джеймс Хенри.

    Според Хенри, цифрата от 21 трилиона долара е консервативна оценка, той признава, че реалният размер на скритото богатство от укрити данъци може да достигне 32 трилиона долара.

    Фактът, че представената оценка отчита само финансови активи, без да вземат предвид недвижими имоти, яхти и луксозни стоки, съобщава Би Би Си. Хенри Джеймс е използвал данни от Банката за международни разплащания в Базел,  Международния валутен фонд, Световната банка и  правителствата.

    Авторът на доклада цподчертава, че за движението на пари по целия свят  на свръхбогатите помага „рояк  трудолюбиви професионални сътрудници от сферата на частното банкиране, правни, счетоводни и инвестиционни услуги.“

    Най-големите банки в частния банков сектор са такива като UBS, Credit Suisse и Goldman Sachs.

    Едновременно с това изследователят твърди, че по-малко от 100,000 души в света в офшорни фондове  съхраняват  9.8 трилиона долара.

    „Данъците, които са укрити,   според нашата оценка, са огромни. Те са са достатъчни, за да се поправи  значително финансовото състояние на много страни – казва авторът на доклада. – От друга страна, това проучване – е наистина добра новина. Светът е открил голяма купчина   финансови ресурси, от които да черпи средства за справяне с нашите най-неотложните проблеми. “

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *