П. Волгин, „Деконструкция“ по БНР: крайно време е наглостта на олигархията и също така наглостта на обслужващите ги управляващи, да бъде наказана….

    Лев Троцки, един от архитектите на руската гражданска война в началото на  миналия век, става особено популярен с теориите си за перманентната революция. Той смята, че пролетариатът има шанс да затвърди победата си, само в случай, че революцията в Русия бъде последвана от социалистически революции и в развитите европейски държави.

    Ако радикалният експеримент бъде ограничен само за една държава, то той е обречен на неуспех, смята Троцки. То така и стана: СССР наистина се разпадна, макар и не толкова скоро.

    В днешна България се наблюдава един друг процес: този на перманентния протест. Което си е нормално- ненормално беше другото: овчедушното мълчание и безропотното примирение със ставащото .

    Напълно естествено е гражданите на една държава да излизат на протести, когато интересите им перманентно се накърняват. А пък днешното управление на герб прави точно това.

    Нашата власт постоянно демонстрира, че не и пука за 99  % от  гражданите, а я интересува само просперитета на единия процент олигарси. Но разбира се в това поведение няма нищо оригинално. Герб просто продължават линията на поведение на предишните правителства, които се занимаваха главно със защитата на интересите на свръхбогатите.

    И най-добрата илюстрация на тази приемственост е историята с възобновяемите енергийни източници.

    Законът облагодетелстващ бизнеса на производителите на скъпа енергия е приет от правителството на тройната коалиция. Да, така е, но дълго време след като герб дойде на власт този закон не беше променян защото облагодетелстваше близките и на тези управляващи бизнесмени. Като Цв. Бориславова, разбира се , е само един от примерите защото има и доста други.

    За да  бъде държано населението в подчинено положение , за да не забелязва наглото ограбване , на което е подложено, съзнанието му трябва да бъде непрекъснато приспивано. Това се постига най-добре с помощта на благоразположени към правителството медии.

    У нас мисията по дезинформиране и оглупяване на гражданите е поверена на медийната империя на господата Пеевски, Цветан Василев, Ахмед Доган. Което е едно и също- трудно е да кажеш кой каква роля изпълнява в този конгломерат.

    Вестници, сайтове, телевизии денонощно ни обясняват какво прекрасно правителство имаме и колко отвратителни са онези малцина журналисти, които си позволяват да критикуват властта.

    Изказването на Бойко Борисов от онзи ден за журналистите на мафията беше просто логичният завършек на тези послания.

    То просто потвърждава любимата мисловна схема на много и най-различни управляващи. А тя е следната:

    Ако някой не е с нас, ако някой не ни славослови постоянно, значи е враг.

    Да де, ама колкото и да е всеобхватна медийната манипулация, тя първо не може вечно да прикрива безобразията на управляващите , и второ – не стига до всички граждани.

    Може 24 часа в денонощието да ти внушават, че те управлява най-доброто възможно правителство, обаче когато сметките ти за ток и парно скачат като Сергей Бубка, ще почнеш да  съмняваш в това твърдение.

    А има и нещо друго.

    Все повече българи не се информират единствено от телевизионните новини в 19 часа, от сутрешните блокове и от масовите жълти вестници.

    Много българи  и особено по-младите от тях, разбират какво се случва около тях, главно благодарение на различните блогове в интернет,  във фейсбук, твитер, и понеже никак  не им харесват нещата , които стават, тези българи излизат на улицата.

    Аз си мисля, че хората , които ще излизат да протестират нататък, ще стават все повече в следващите месеци.

    Защото все повече са хората, които разбират, че е крайно време наглостта на олигархията и също така наглостта на обслужващите ги управляващи , да бъде наказана….

    ОРИГИНАЛ В АУДИО:

    http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Thematic/Deconstruction/Pages/komentarvolgin.aspx

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *