Toп трагедии, станали на 13-ти, петък

    13-ия ден от месеца, когато  се пада в петък, от  Средновековието се счита за неблагоприятен  във всички отношения. Според някои психолози, самите хора се настройват на негативна емоционална вълна, когато в календара се появи петък, 13-ти. За това е  измислен и специален труднопроизносим термин – триксаидекафобия. Но понякога историята се  съгласява с човешките суеверия, и в такива петъци се случват трагични събития.

    Октомври 13, 1307

    На този ден, по заповед на краля на Франция  Филип IV в  страната са арестувани всички членове на известния Орден на тамплиерите.  Много от оцелелите след арестите на тамплиерите са били измъчвани и екзекутирани. По-специално, последният Велик магистър на ордена Жак дьо Моле е бил изгорен жив на клада. Според една от версиите, Филип лично е избрал датата на „специалната операция“, като се ръководи от лошата слава на петъка,  като ден от седмицата на „дяволската дузина „-  13. Възможно е, че след тази опустошителна събития за могъщия орден ,  фразата „Петък 13-ти“ да  се е превърнала в синоним на много лош ден.

    13 януари, 1905 г.

    Този ден беше наистина е кървав за 70 участници в масовите демонстрации на работниците в Рига, които излезли да свалят царя и да искат демокрация и свобода. Участниците в многохилядната демонстрация са застреляни от полицията и военните, лоялни на царя. Според различни съобщения тогава са протестирали 80 до 100 хиляди души.

     13 май, 1927

    Черен петък за   германската икономика. Колапсът на финансовия и икономически пазар удря много от жителите на страната. Въпреки това, икономистите наричат това просто съвпадение. Защото разпадът на икономиката, например, в четвъртък 18-ти, би бил не по-малко болезнен и шокиращ.

    13 ноември, 1970 г.

    Този петък в Бангладеш достига огромна приливна вълна, причинена от циклон. Стихията за час убива над половин милион души.

    13 юли, 1990 г.

    На връх Ленин в Памир 43 катерачи от цял свят, заедно с лагера са били погребани от лавина. Тонове сняг се изсипали от върха след земетресение.

    13 януари, 2012 г.

    Този петък потъва круизният кораб Costa Concordia, който  засяда близо до Тоскана. На борда са повече от 4,2 хиляди души. В резултат на бедствието загинаха 30 души. Основният виновник в трагедията е капитанът на кораба.

    Трябва да се отбележи, че освен на „13-ти петък“ разнообразни по мащаба трагедии и катастрофи се случват през всички други дни от седмицата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *