Социалните мрежи лъжат мозъка на децата

    Нарастващата популярност на социалните мрежи крие в себе си голяма опасност. Тази констатация бе направена от учени от Националния институт по обществено здраве на Дания, които твърдят, че социалните мрежи всъщност лъжат мозъка, като го карат да вярва, че виртуалното общуване отговаря на всички социални нужди на децата и подрастващите.

    Екип от специалисти е провел проучване, с което констатира, че тийнейджърите днес отделят за общуване на живо само половината от времето, което техните връстници са заделяли през 1988 г. за приятелите си. Повечето датчани предпочитат да седят с часове в интернет и да общуват с приятели чрез популярните услуги като Facebook или Twitter, а не на живо.

    Психологът на Андерс Колдинг-Йоргенсен е убеден, че прекаленото висене в интернет може да доведе до загуба в младите хора на социални умения (поведенчески и комуникативни). Общувайки чрез Интернет, хората не виждат събеседника, не може да чуят гласа му, не виждат израженията на лицето и жестовете му.

    В тяхното разбиране  това е истинският живот. Те не си представят живота без компютър и социални мрежи. Според психолозите, това води до факта, че в действителност децата буквално изгубват себе си.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *