И РЗС поиска ВСС незабавно да подаде оставка

    Този състав на ВСС е опасен за здравето на съдебната система. Затова „Ред, законност и справедливост” настоява до избора на нови членове ВСС да не заседава, защото замърсява цялата съдебна система и дава възможност за още по-големи критики от Брюксел.

    Ако ВСС не подаде оставка, РЗС ще предприеме още тези дни законодателни инициативи, чрез които да прекрати възможността това компрометирано правителство на съдебната власт да прави безобразия.

    РЗС за пореден път настоява Висшият съдебен съвет незабавно да подаде оставка. Днес отново стана ясно, че членовете му са загубили доверието както на магистратите, така и на гражданите. Безпрецедентният протест показва, че с дейността си този състав на най-висшестоящият орган в съдебната система е на път да я взриви.

    За 5-годишния си мандат ВСС не просто не успя, но даже не се и опита да осигури независимостта на съдебната власт и дори да формулира проблематиката в системата, която контролира. Дисциплинарната практика на ВСС, която несъмнено е хаотична и непоследователна, е само един от многото проблеми на съдебната система. Целият мандат на този ВСС мина само с чрезвичайно оповестяване на скандали а ла Красьо Черничкия или дисциплинарни производства на бързо забогатели съдийски роднини. И е на път да завърши при липса на елементарна прозрачност за истинската цена на кадруването в българската Темида.

    Да се разчита само на морал и прозрачни процедури за издигане на членове на ВСС, а после и в дейността им не е достатъчно – съблазните са прекалено силни, интересите са особено големи. Трябва висшият етаж на съдебната система да се преструктурира из основи. А това може да стане само на конституционно равнище. В противен случай съдебната система ще продължи да ерозира.

     

    ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗС

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *