България се отказала да строи АЕЦ „Белене“ поради липса на средства

    България се отказа да строи АЕЦ „Белене“ поради липса на средства. Това заяви днес пред журналисти българският посланик в Москва Бойко Коцев.

    „Нямаме претенции към руската страна – каза той – не може да участваме в проекта поради финансови причини.“ Според дипломата основните причини  са икономическата криза и липсата на стратегически инвеститор. „

    „Това беше трудно решение за нас, ако  имаше пари, щяхме да приемем този проект“ – каза Коцев, добавяйки, че България ще плати Русия това, което е поръчала.

    В края на март тази година, българското правителство реши да се оттегли от проекта с руското участие за  строителството на АЕЦ „Белене“, който включваше изграждането на атомна електроцентрала с два енергоблока с общи капацитет повече от 2 хиляди MW.

    Търгът за строителството на атомната електроцентрала  беше обявен през 2005 г., той бе спечелен от руския концерн  „Атомстройекспорт“.

    Българските социалисти, недоволни решението на властите, започнаха събиране на подписи в подкрепа на инициативата за провеждане на референдум за атомната  електроцентрала, където хората могат да гласуват „да“ или „против“ проекта.

    Междувременно, цените на електроенергията в България се увеличиха от 1 юли с 13 процента, отбелязва ИТАР-ТАСС.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *