Повече от половината българи живеят в мизерия, нелегалната икономика се разраства

    Делът на сивата икономика у нас е над 32 на сто, което извежда страната ни на първо място в Евросъюза. Средното за него е 19 процента или общо 2 трилиона евро годишно. В страни като Австрия, Холандия и Люксембург сивият сектор е под 10 на сто. След България пък в негативния списък се подреждат Румъния и балтийските страни.

    Еврокомисията публикува данните за сивата икономика с обяснението, че те са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави. Във време на криза, когато всички страни се нуждаят от приходи, е особено важно да се направи повече за по-добрата събираемост на дължимите данъци, подчертава Европейската комисия. Комисарят по данъчната политика Алгирдас Шемета лансира и серия национални и общностни предложения в тази посока.

    Повече от половината българи търпят материални лишения. Tова е над 3 пъти повече от средното в Европейския съюз и поставя страната ни начело по този показател. Данните са от публикувания днес тримесечен доклад на Европейската комисия за заетостта и социалната ситуация в страните-членки и отчитат влошаване на показателите в Евросъюза като цяло.

    Ако хората в дадена страна не могат да си позволят поне 3 от 9 основни стоки и услуги, се смята, че те живеят в лишения. Според оповестените данни това важи за 56 на сто от българите. Те имат проблем да платят наем или ипотека, сметки за вода, ток или отопление, както и да посрещнат непредвидени разходи, или да се изхранват и обличат. 43 на сто от хората у нас – най-много в Евросъюза – са заявили, че не могат да си позволят поне през ден да ядат месо, риба или друга богата на протеини храна. 50 на сто не могат да си купят нови дрехи, 11 на сто нямат два чифта удобни обувки, а 16 процента – мобилен телефон.

    Заетостта намалява в целия Европейски съюз, в мнозинството страни, сред които е и България, безработицата е над 10 процента. Страната ни е обаче е сред тези, в които въпреки наличието на известен икономически растеж, заетостта намалява най-сериозно. Оставаме на първо място в Европейския съюз по ниска производителност на труда – у нас тя е едва 42 на сто от средното. Първи сме и по дял на младите хора, които нито учат, нито работят – при средно 13 на сто в Евросъюза у нас те са над 20 процента. В България са регистрирани и най-ниската заетост сред мъжете, както и най-слабо застъпена практика да се работи на непълно работно време.

    http://bnr.bg/sites/horizont/Economics/World/Pages/0627oikfgh.aspx

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *