DARPA се готви да произведе първия изкуствен високоорганизиран организъм

    DARPA започна програма за производство и използване на живи  клетки. Тя може да се разглежда като поточна линия, която вместо   автомобили и резервни части за компютри ще произвежда в голямо количество биологично модифицирани материали- изкуствени организми.

    За програмата, озаглавена  „Living Foundries” за първи път бе обявено от агенцията през миналата година. Сега DARPA  връчи награди за научно-изследователската дейност в тази област на 6 различни фирми и агенции за  $ 15,5 милиона

    Сред тях е  звездата на биологията  д-р Вентър, който е бил сред първите изследователи на   човешкия геном, а институтът му  през 2010 г. разработи първия напълно синтетичен организъм.  „Living Foundries”  предназначена  да превърне генетичното инженерство от  муден  процес, в рационално стандартизиран.

    Както беше отбелязано от DARPA, модерните   проекти по синтетична биология обикновено отнемат  до седем години, а разходите  са от десетки до стотици милиони долари.

    Проектът за синтетичната клетка на Вентър   например,   струва около $ 40 милиона. Агенция обаче не е съгласна да чака  в продължение на седем години …

    Отправната точка в тези разработки трябва да бъде библиотеката с „модулни генетични части“ – стандартизирани биологични единици, които могат да бъдат събирани като Лего. Този процес трябва значително да  ускори темпото на биоинженерията и да намали разходите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *