Явор Костов се осмели и каза: училището е твърде опасно място – във физическо и морално отношение *

    13-годишният Филип от Видин сега трябваше да завърши VI клас, но не ходи на училище от февруари.

    Баща му Явор Костов го спрял, защото решил, че училището е твърде опасно място – във физическо и морално отношение,пише вестник 24 часа.

    Образованието у нас обаче е задължително до 16-годишна възраст и това е основание отделът за закрила на детето да започне административна процедура срещу него, както и да сезира прокуратурата.

    Явор Костов е категоричен, че ще стигне докрай във войната, която повежда срещу институциите.

    Той вече има подкрепа от Асоциацията за правна защита на домашното образование (HSLDA), чийто директор по международните въпроси Майкъл Донъли е писал писмо до премиера Бойко Борисов.

    В социалната мрежа пък тръгна петиция в защита на Явор. Казусът е изпитание и за държавните институции, които имат отношение. За Видин случаят е прецедент.

    Явор Костов е поет, пастор в протестантска църква във Видин и активен член на правозащитната организация „Свобода за всеки“. Привърженик е на домашното образование, защото смята,че това е правилният път за развитие на децата му.

    Дъщеря му Сара учи в Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин, но от миналата година, когато навършва 16 г., минава на самостоятелна форма на обучение. X клас завършва със самоподготовка у дома и явяване на изпитни сесии. През зимната сесия си взема изпитите със среден успех 5,00. В момента е лятната й сесия.

    Явор няма проблем с обучението на Сара, защото законът позволява самостоятелната форма след 16-годишна възраст.

    Казусът възниква, когато през февруари спира сина си от училище. Дотогава Филип е 6-класник в ОУ „Св. Климент Охридски“. Един ден, докато го чака на двора, бащата вижда как на излизане група съученици бият сина му.

    Тогава взема решение да го спре от училище и Филип да мине на домашно обучение.

    „Това само бе последната капка, защото синът ми бе подлаган на системен тормоз от съучениците си. Освен това категорично не приемам да се раздават презервативи на ученици – а това се е случвало няколко пъти“, обясни Явор.

    Той е убеден, че сексуалното образование трябва да се провежда в семейството. Бащата вече е намерил американско училище за дистанционно обучение, в което синът му да продължи обучението си от следващата учебна година.

    Междувременно в социалната служба постъпва информация, че момчето не ходи на училище. Служители се свързват с родителите, за да ги информират, че трябва да върнат Филип в училище – на неговата възраст това е задължително.

    Последвала среща, в която участвали представители на общината и РИ по образование, но Явор останал непреклонен.

    През април в прокуратурата е образувана преписка по чл. 182 от НК, който гласи, че родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва със затвор до 3 г. и с обществено порицание.

    Бащата се явява на разпит на 28 и на 31 май, разпитан е и Филип.

    Сега се чака прокуратурата да се произнесе дали има достатъчно данни за престъпление и дали да образува досъдебно производство, в което да привлече Явор Костов като обвиняем.

    „Аз съм третиран като престъпник само защото предпазвам детето си, но ще продължа с демократични средства и като примерен християнин да се боря докрай“, казва Костов.

    „Правим опити за установяване на контакти с родителите. Изпратили сме покана до Явор Костов отново да ни посети и да си сътрудничим“, каза шефът на отдела за закрила на детето във Видин Лиляна Петрова.

    Тя обясни, че в правилника за приложение на закона за просветата са посочени и възможните изключения, когато училището осигурява обучение в индивидуална и самостоятелна форма – това се прави само за даровити ученици, както и за други ученици в задължителна училищна възраст, които съгласно издаден от компетентните органи медицински документ не могат да се обучават в дневна форма.

    Филип обаче не попада в тези категории. „Действително от училище отпадат десетки ученици под 16 г., но там причините са други – не става въпрос за нежелание да се посещава училище“, казва Петрова.

    Ученици отпадат поради социални причини или поради прекъсната връзка родител – дете и такива деца и родители се насочват към различни социални услуги.

    * Оригиналното заглавие е : Баща спря децата си от училище, било опасно

    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1419952

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *