Dragon стигна до МКС и продължава за Марс

    След скачването на космическия кораб Dragon с МКС, пред триумфиращата  компания SpaceX, очевидно се откриват  светли перспективи. Елън Маск, ръководител на SpaceX, веднага сподели визията си за бъдещето с пресата.

    Освен разработването на нова тежка ракета, SpaceX се стреми да създаде по-голяма версия на Dragon, която може да бъде  използвана за полет  до Марс.


    Елън Mаск с новата модификация на ракетата Falcon в ръцете си. Falcon Heavy ще бъде в състояние да се изнесе в космоса два пъти повече товар, отколкото „Протон-М“. (Снимка   KeystoneUSA-ZUMA / Rex Features.)

    Ръководителят на SpaceX още веднъж заяви, че моделът на подкрепяните от държавата    космически полети е порочен и е основна причина за дългосрочна липса на иновации в космическия сектор.

    Според него сега, след успешният тест на топлинния щит , който е главна структурна  характеристика за да стане Dragon  наистина кораб за многократна употреба – компанията му възнамерява да се съсредоточи върху въвеждането в техния космически кораб на  поне няколко смели решения. Според  Mаск, совалките не са били истински кораби за многократна употреба, просто защото техният основен резервоар за гориво се изхвърля  при всеки старт. В допълнение   компонентите за многократна употреба не са надеждни, и (или) скъпи, и следователно совалките завършили кариерата си, извеждайки товари в орбита за четири пъти по-висока цена,  в сравнение с конвенционалните ракети. Но означава ли това провал на тази концепция?

    Не, казва Елън Mасk. Горивото, окислителят и херметизиращият газ, необходими за един полет на Falcon 9,  струват само $ 200 хил. А мисията като цяла стойност е $ 60 млн.  99,67% от разходите всъщност е цената на еднократната ракети. Същата би била и ситуацията с Dragon, без капсулата за многократна употреба. В бъдеще, като се започне от шестия полет на Falcon’ите, би трябвало да се събират   първата и втората степен на ракетите, като те ще са оборудвани с парашути. Според Маск, трябва да се оцени до каква степен те ще влязат в  повторна употреба.

    Следващата важна стъпка е създаването през 2012 г. и старт  през 2013 г. на нова версия на ракетата – Falcon Heavy, способна да доставя  на ниска орбита около Земята до 53 тона.

    Не пропуска шефът на SpaceX и въпроса за полет до Марс. Според него, въпреки че текущите версии на Falcon’a и Dragon не са подходящи за тази цел, Falcon Heavy може да достави бъдещата (разширена) версия на Red Dragon до Марс, а корабът да кацне там със собствени двигатели. В марсианската атмосфера с ниска плътност да се използват парашути е неефективно, казва Маск. В този случай, дори и с допълнителната тежест на горивото и двигателите, Red Dragon ще бъде в състояние да достави на повърхността  не по-малко от тон товар.

    Да закара Red Dragon до  Червената планета ще може Falcon Heavy, различаващ се от Falcon 9  с два странични ускорителя на първата степен.  (Илюстрация   SpaceX).

    Елон Musk обяснява и по каква неговата компания не прилича на НАСА. SpaceX почти не използва аутсорсинг в ключови области: двигатели, корпус на кораба и ракети,  като авиационната електроника е негова  собствена. НАСА в средата на совалковата ера – обратно – дава по-голямата част от работата на частни производители, които, първо, не са интересуват от намаляване на разходите по договора, и второ, дори и да намерят едно или друго иновативно решение, не са могли да повлияят на конструкцията на космическия кораб като цяло – това винаги е било последната дума на консерваторите от НАСА.

    По материали на NewScientist.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *