Taйна помощ от 100 милиарда евро крепи гръцките банки

    Официално не е обявявана. Условия за ползване и срокове също не бяха оповестени. Но, според „Файненшъл таймс“  „банковата система на Гърция се поддържа от екстрен пакет за ликвидност, който се оценява на 100 милиарда евро, или около тази цифра, предоставени на централната банка в страната и тайно одобрени от Европейската централна банка във Франкфурт. Ако Гърция е трябвало  да се оттегли от еврозоната , непосредствената причина би могло да бъде решението на ЕЦБ да откаже тази помощ. “

    Интензивното използване на спешната програма за предоставяне на ликвидност (ЕLА)  за   подпомагане на банките на най-слабите икономики  винаги е била една от най-афишираните събития при кризата на  еврозоната, казва Ралф Аткинс.

    „Вие не говорите, когато се намирате в извънредна ситуация, защото по този начин   може само да я влошите. Аз не  виждам смисъл от прозрачност“ – обясни в интервю за „Файненшъл таймс“ този месец  управителят на Централната банка на Белгия Люк Коен.

    „Прекратяването на ELA е начин да се изтика Гърция от еврозоната – ако това е желателно, или ако Гърция искаше да напусне, но аз не  мисля, че ЕЦБ възнамерява да вземе такова решение,“ – казва Лоран Франзоле,  анализатор в Barclays Capital. – Мисля, че ЕЦБ би се обърнала към политическите ръководители на държавите и би им дала възможност те да вземат такова решение „.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *