Унгария напуска газовия проект Nabucco за сметка на „Южен поток“

    Унгарската петролна компания MOL ще напусне газовия проект „Набуко“. Това в понеделник е заявил министър-председателят Виктор Орбан, пише vestifinancе. Според думите на премиера, такова решение се дължи на факта, че проектът е изправен пред трудности при реализацията, поради които „дори унгарската MOL излиза“ извън него.

    „Има много неясноти около проекта „Набуко“, които е трудно да се игнорират“, – се казва в изявление на MOL. Цената на проекта, който трябва да доставя гориво за Европа от Каспийския регион заобикаляйки Русия, постоянно се увеличава, което поставя под съмнение неговата целесъобразност. Въпреки това, в съобщението на унгарската петролна и газова компания се съдържа само критика, но няма информация, че компанията остава в проекта или да го напуска.

    В същото време представителят на „Набуко“ Кристиан Долезал в интервю за „Ню Йорк Таймс“ заяви, че той не разполага с никаква информация за изхода на MOL и дъщерната и фирма „FGSZ от проекта, в който тя е акционер.

    Същевременно на фона на факта, че Русия много по-активно реализира „Южен поток“, който също трябва да мине през Унгария, Орбан заяви: „Има прости икономически причини в полза на участието в руския проект.“

    MOL е 100% собственик на газотранспортната фирма FGSZ – един от шестте акционери в проекта за газопровода „Набуко“. Други партньори по проекта са Българският енергиен холдинг, румънската Transgaz, турската Botas, австрийската OMV и германската RWE.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *