Ирисовата идентификация

    Изследователи от американския Национален институт за стандарти и технологии (NIST) са провели сравнително проучване на 11 приложения за разпознаване на човека  по ириса и са установили, че някои програми са способни светкавично  да разпознават почти безгрешно човека само по един кадър.

    Кадър от филма „Destroyer“ (1984). В света на бъдещето, доминира системата за разпознаване по ириса. Но за да избяга от затвора, престъпникът   изважда очите на пазача.

    Това означава, че много скоро може да бъде въведен  новият метод за идентификация. Той ще бъде много по-бърз, отколкото сравняване на дактилоскопични отпечатъци  и може да се прилага към  всички хора.

    Идентифициране по ириса е познато още от 1980 г.,  а методът има няколко предимства в сравнение с класическата   технология с отпечатъците от пръстите.  Противно на общоприетото схващане за неизменността на отпечатъците, у много хора, занимаващи се с тежък физически труд, отпечатъците могат да бъдат променени до неузнаваемост, докато ирисът след година и половина    „замръзва“ в своята неизменност.

    С други думи  идентифицирането по ириса е бързо, точно и без никакви правни проблеми може да се използва навсякъде, включително   за идентификация на летището или гарата.

    В заключение трябва да се отбележи, че плановете на Индия, Мексико, Индонезия и, разбира се, САЩ и Канада влиза в най-близо  бъдеще да се приемат закони,  , предвиждащи   масово въвеждане на това средство за идентификация, включително на обществени места и в транспорта.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *