Половината пчелни семейства в България са измрели

    Изтеклата зима е повлияла изключително негативно на родното пчеларство. Половината пчелни семейства са измрели, алармира в предаването „Добро утро, България!“ Ефрем Моллов, зам.-председател на националната браншова организация Български пчеларски съюз. Той поясни какви са последиците за икономиката и екологията от тъжната тенденция.

    „Ако тази информация се потвърди, ще има много сериозен удар върху бранша. Ще са необходими между три и пет години за възстановяване. Освен тежката зима негативно влияние оказа фактът, че пчелите са определени като животни, но пчеларите не са получили субсидии. Айнщайн е казал, че три години след изчезването на пчелите, ще изчезнем и хората. Пчелните семейства трябва незабавно да се обявят за защитен вид“, призова Ефрем Моллов.

    Данните му показват, че близо 30 хил. българи се занимават с пчеларство.

    На нас обаче ни е забранено да продаваме чистия си продукт в големите търговски вериги. Трябва да е преработен. Това е парадокс“, убеден е Моллов.

    Той е категоричен, че когато медът мине през термична обработка, се унищожават част от полезните му съставки. Около 2/3 от продукцията е за износ, добави експертът.

    Заради унищожените семейства вероятно ще има увеличение на цената. Точно с колко ще е ясно в края на април, каза още Ефрем Моллов.

    http://business.actualno.com/news_381811.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *