В Германия заради студа пуснаха спрените ядрени реактори

    Германските електрооператори – компаниите Tennet, 50 Hertz, Amprion и EnBW – решиха да включат няколко спрени ядрени реактори, за да предотвратят евентуално претоварване на мрежата, дължащо се на повишена консумация на енергия. Тази информация, в интервю за Handelsblatt потвърди представител на Tennet.

    Такова решение четирите германски оператора са взели вечерта на 7 февруари. Включване на резервите се е наложило вечерта на 8 февруари. Компанията Tennet и Висшата федерална агенция за електроенергия, телекомуникации, пощи и железниците на Германия (BNetzA) отбелязват, че това е „превантивна мярка“. Ще работят ли реакторите и след това, компанията трябва да решат на предстояща среща.

    Включването на реакторите се е наложило не само заради студеното време, което причини нарастване на консумация на ток, но също и заради това, че част от енергията е трябвало  да се изнася за Франция, където има недостиг и проблеми с руските газови доставки. Германия разполага с достатъчно запаси от природен газ за производство на енергия, но хранилищата са разположени в северната част на страната, а най-сложа е ситуацията с енергията на юг. В този случай транспортирането отнема няколко дни.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *